Lifestyle

DEVOJKE DANAS TREBA JEDNOG DA SE ODREKNU: To posebno važi za one koje žele da dobiju dete!

Četrnaesti oktobar je veoma važan dan u životu svih vernika, a za jednu grupu ljudi posebno.

14.10.2024 13:01

DEVOJKE DANAS TREBA JEDNOG DA SE ODREKNU: To posebno važi za one koje žele da dobiju dete!
OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Danas, 14. oktobra, Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava praznik Pokrov Presvete Bogorodice, koji podseća na važan događaj iz crkvene istorije. Taj praznik se povezuje s pojavom Bogorodice tokom bogosluženja u crkvi Vlaherne u Carigradu 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog.

Presveta Bogorodica postala simbol zaštite

Dok je narod bio okupljen u molitvi, Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije su u četvrtom satu noći ugledali Presvetu Bogorodicu kako lebdi iznad okupljenog naroda. Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru, sa rasprostrtim omoforom, delujući kao zaštita za vernike.

Ovaj trenutak postao je simbol njenog neprekidnog pokroviteljstva nad svim ljudima, podsećajući ih da u trenucima nevolje mogu potražiti njenu pomoć kroz molitvu.

Ovo je ženama poseban praznik

Pokrov Presvete Bogorodice slavi se posebno u Pećkoj Patrijaršiji, gde se veruje da ona i dalje čuva i štiti narod od zla. Ovaj praznik ima posebno značenje za žene, koje postom i molitvom traže njen blagoslov, verujući da će im Bogorodica pomoći u rađanju i podizanju dece. U srpskoj tradiciji, na ovaj dan, žene koje žele da postanu majke, postom, paljenjem sveća i molitvom traže njene milosti.

printskrin

Pokrov Presvete Bogorodice

Običaji vezani za ovaj praznik podrazumevaju i izbegavanje teških fizičkih poslova, a mnoge žene se mole za ispunjenje svojih želja. Na Pokrov, u mnogim mestima se organizuju vašari, čime se dodatno obeležava ovaj značajan dan u životu srpske zajednice.

Takođe, ovaj praznik nas podseća na snagu molitve i veru u zaštitu koju Bogorodica pruža svakom pojedincu, a posebno ženama, majkama i porodiljama, koje se u njenom pokroviteljstvu nalaze sa posebnim poverenjem.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)