Lifestyle

DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Žene, ove 3 stvari NIKAKO ne smete da radite - veliki je greh

Danas se prisećamo naših preminulih.

05.10.2024 06:50

DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Žene, ove 3 stvari NIKAKO ne smete da radite - veliki je greh
Shutterstock

Danas, u subotu, Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju Miholjske zadušnice, poseban dan kada se izražava poštovanje i sećanje na preminule. Ovaj običaj podrazumeva posete grobovima dragih pokojnika, paljenje sveća i molitvu za duše onih koji su nas napustili. Zadušnice se tradicionalno obeležavaju subotom, što ima svoje korene u verovanju da je Hristos na taj dan bio u grobu, pred svoje vaskrsenje.

Podsećanje vernika na važnost sećanja na preminule

Na ovaj dan, u crkvama se organizuju bogosluženja, gde sveštenici služe liturgiju i upućuju molitve za pokojne. Vernici se podstiču da donesu kuvano žito i crno vino, kao i sveće — po jednoj za svakog pokojnika ili jednu veću sveću koja se pali u njihovo ime. Ove žrtve i simboli povezuju verne sa njihovim precima, izražavajući ljubav i poštovanje prema onima koji su napustili ovaj svet.

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!", reči su Svetog Jovana Zlatoustog koje se čitaju na današnjem bogosluženju. Ove reči podsećaju vernike na važnost sećanja i molitve za pokojne, naglašavajući duhovnu dimenziju zadušnica.

Nakon liturgije, vernici često odlaze do grobova svojih najmilijih. Na grobljima, obeležena su mesta gde se ostavljaju žito i pale sveće kao znak ljubavi i poštovanja. Ovaj ritual pruža priliku za lično promišljanje i osvežavanje sećanja na preminule, kao i za zajedničko okupljanje porodice i prijatelja.

Žene tri stvari ne smeju da uzmu u ruke

Prema običajnom kalendaru, ljudi iz sela trebaju da odmaraju svoju stoku, dok žene ne bi smele da uzmu pletivo, makaze ili igle u ruke. 

Pripremanje spiska imena preminulih na papiriću postalo je uobičajeni deo priprema za ovaj dan. Ova praksa simbolizuje povezanost između živih i mrtvih, podsećajući nas na značaj očuvanja sećanja na one koji su otišli. Takođe, mnogi vernici smatraju da je važno uvek iznova moliti za njihove duše, kako bi im se pomoglo na putu ka večnom životu.

Miholjske zadušnice nisu jedini dani sećanja; tokom godine se obeležavaju i Duhovske, prolećne zadušnice, koje se održavaju u nedelji pre početka Velikog posta, kao i Mitrovske zadušnice, koje će se obeležiti 4. novembra. Svaki od ovih dana nosi svoj značaj i tradiciju, ali zajednička nit je sećanje i poštovanje prema onima koji su nas napustili.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)