Lifestyle

CEO PARIZ U GLAS PEVAO OMILJENU PESMU NOVAKA ĐOKOVIĆA: Napisao je pop, a izvodi je njegova supruga

Kada je nastala nije bilo ni govora o litijama, ispričao je sveštenik.

28.07.2024 17:30

CEO PARIZ U GLAS PEVAO OMILJENU PESMU NOVAKA ĐOKOVIĆA: Napisao je pop, a izvodi je njegova supruga
JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji, nastavlja da oduševljava svojim neverovatnim uspesima čak i u 37. godini života. Na Olimpijskim igrama, Novak je odigrao spektakularno prvo kolo pobedivši Metjua Ebdena iz Australije i time se približio ostvarenju sna - osvajanju zlatne olimpijske medalje, jedinog trofeja koji mu nedostaje. Ova pobeda je razlog za veliko slavlje kako za Novaka tako i za sve njegove fanove širom sveta.


Nakon pobede nad Ebdenom, Novak je doživeo srdačnu podršku sa stadiona u Francuskoj, gde su se čuli stihovi pesme "Veseli se srpski rode zbog slobode".

Ova čuvena pesma je delo sveštenika Ivana Crnogorčevića, a izvanredno izvođenje pesme pripada njegovoj supruzi Danici. Ovaj evergrin je postao simbol radosti i podrške, posebno u sportskim događajima gde se često čuje kao pevanje navijača ili izvođenje od strane sportista kao inspiracija i podsticaj za postizanje vrhunskih rezultata.

- Dok sam čekao da se Danica i naša kćerka Kasija spreme da izađemo u šetnju, stajao sam u hodniku i dobovao neku muziku prstima po zidu. Pitao sam Danicu da li ima neka pesma tog ritma i ona je rekla da nema. U glavi mi je stalno bila rečenica "Veseli se srpski rode zbog slobode..." Kada je pesma nastala nije bilo ni govora o litijama, a kada su počele litije u Crnoj Gori, pesma se nametnula kao himna... - ispričao je sveštenik Ivan, autor jedne od najlepših pesama za koju kažu da je vanvremenska i dodao:

- Teško je objasniti genezu nastanka tih stihova koji podižu celi srpski narod na igru, pesmu, veselje. Nastala je pre tri godine, kada je srpski narod bio na svim frontovima duhovno ugrožen, i prosto ta briga prema velikim svetinjama i prema našoj sveštenoj istoriji su me inspirisale da napišem pesmu - rekao je jednom prilikom za "Alo" đakon Ivan Crnogorčević.

Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Koju pesmu voli Novak Đoković?

Šta je hteo da poruči kroz stihove?

- Veseli se, srpski rode, veseli se, jer imaš zbog koga i zbog čega. U narod se uselila ta najgora bolest, a to je tugomora, da stalno budemo nezadovoljni, da non-stop hrlimo ka zemaljskim interesima, prenebregavajući i zanemarujući one uzvišene ideale koje su nam ostavili preci. E upravo je ova pesma nastala da bi kod naroda probudila te uzvišene ideale i ciljeve, a to je da verujemo u neprolazne, večne vrednosti kojima nas je učio sveti Sava. Da se setimo Studenice, Ravanice, Gračanice, Dečana jer u njima je naša narodna snaga, krepost, život i obnova - rekao je Ivan.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)