Lifestyle

OVI GRESI SU NEOPROSTIVI: Jedan ne može da se spere, a duša zbog njega ne nalazi mir

Jedno od je lažno pouzdanje u milost Božiju.

16.07.2024 19:55

OVI GRESI SU NEOPROSTIVI: Jedan ne može da se spere, a duša zbog njega ne nalazi mir
Shutterstock

Verovanje u Božije milosrđe je važno, ali u Bibliji postoji greh koji je neoprostiv. Zapravo, za naredna tri greha tvrdi se da su neoprostivi. Takođe, sam Isus Hrist ih je tako nazivao. Isposnici koji su posle života postali sveci, razlikovali su tri vrste neoprostivog greha.

Samoubistvo kao znak nepokajanja


Biblijski kontekst naglašava da je samoubistvo znak nepokajanja, a samim tim i očajanja. Uprkos beskrajnoj milosti Božijoj, čin samoubistva se tumači kao nedostatak vere u mogućnost oprosta i ispravljanja grešaka. Primer Judinog samoubistva nakon izdaje Hrista naglašava nedostatak pokajanja i otvara pitanje prilike za iskupljenje i oproštaj.

Lažno pouzdanje u milost Božiju

Sveti Teofan (Georgije) Zatvornik ističe koncept lažnog pouzdanja u milost Božiju kao težak greh. On ukazuje na opasnost od zavaravanja sebe misleći da Bog ne mari za naše grehe, time poricajući Božiji sud i pravednost.

Profimedia

Tri neoprostiva greha

Ovakav stav može dovesti do odsustva istinskog pokajanja i promene životnog puta.

Svesno protivljenje istini

Primer fariseja i književnika jasno ilustruje svesno protivljenje istini i Božijim delima. Njihovo odbijanje da priznaju Božiju moć i autoritet kulminiralo je u omogućavanju raspeća Isusa Hrista, što ih čini savršenim primerom grešnika koji se zadržavaju u suprotnosti sa Božijim putem, piše “Stil”.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)