Tetka Saveta

MOLITVA UOČI VAVEDENJA PRESVETE BOGORODICE: Veruje se da će imati posebnu moć ako je večeras izgovorite

Dan kad je trogodišnja Marija uvedena u hram Božji spada u jedan od pet najvećih ženskih praznika u hrišćanstvu.

03.12.2023 20:00

MOLITVA UOČI VAVEDENJA PRESVETE BOGORODICE: Veruje se da će imati posebnu moć ako je večeras izgovorite
Foto: Printskrin/spc.rs, Tanjug/Vladimir Šporčić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine 4. decembra slave Vavedenje Presvete Bogorodice, verski praznik posvećen Bogomajci.

Vavedenje je jedan od pet najvećih ženskih praznika u hrišćanstvu. Nastao je kao ispunjenje zaveta Joakima i Ane iz Nazareta koji su svoju ćerku Mariju kao trogodišnjakinju odveli u jerusalimski hram, gde je živela narednih devet godina. Upravo u sećanje na ovaj čin praznuje se Vavedenje, odnosno ulazak trogodišnje Marije u hram Božji.

Po hrišćanskom verovanju, Devica Marija prva je doživotna devica koja je bezgrešno začela i koja je odabrana da na svet donese Isusa Hrista.

Običaji nalažu da se na Vavedenje, kad je inače crveno slovo u crkvenom kalendaru, ne rade teški poslovi, da se dan započne i završi molitvom, a mnoge vernice odlaze na pričest posle šest dana Božićnog posta koji, podrazumeva se, nastavljaju do Božića. Čak se i one žene koje inače ne poste uzdržavaju od mrsne hrane na Vavedenje.

Veruje se da je Bogorodica zaštitnica svih žena – i onih koje su postale majke, i onih koje će tek dobiti potomstvo. Jedan od običaja koji postoji i srpskom narodu je da žene koje ne mogu da dobiju dete noć uoči Vavedenja provedu u manastirskom konaku, gde se mole Bogorodici da im podari porod.

Uz molitvu „Bogorodice Djevo“, koju vernici svakodnevno izgovaraju, veruje se da bi noć uoči ovog velikog hrišćanskog praznika trebalo izgovoriti još jednu, takođe posvećenu Bogomajci. Ovu molitvu vernici doživljavaju kao prvi pozdrav Bogorodici uoči njenog ulaska u hram Božji, pa je čitaju u noći između 3. i 4. decembra, verujući da baš tada izgovorena ima posebnu moć.

Ista molitva se obavezno izgovara i tokom bogosluženja na dan Vavedenja.

Shutterstock

Na dan Vavedenja žene se mole Bogorodici za dobijanje potomstva, kao i za zdravlje svoje dece

 

„O, Presveta Djevo, carice nebesa i zemlje, pre svih vekova izabrana Nevesto Božija, koja si u poslednja vremena došla u hram zakonski, radi obručenja sa Nebeskim Ženikom! Ti si napustila narod svoj i dom oca svojega, da bi sebe prinela Bogu kao žrtvu čistu i neporočnu, i prva dala obećanje svagdašnje devstvenosti. Podari i nama da se u sve dane života svoga sačuvamo u devstvenosti, celomudriju i strahu Božijem, da budemo hramovi duha Svetoga, i iznad svega, pomozi svima koji u obiteljima žive i koji su se obručili na služenje Bogu da te podražavaju, da svoje živote provode u čistoti devstvenosti, od mladosti noseći blagi i laki jaram Hristov i čuvajući svoje sveto obećanje.

Ti, Prečista, koja si sve dane svoje mladosti provela u hramu Gospodnjem, daleko od sablazni ovoga sveta, u neprestanom molitvenom bdenju i u svakom uzdržanju, duševnom i telesnom, pomozi i nama da odbijemo sva iskušenja neprijateljska koja dolaze od tela, sveta i đavola, dolazeći na nas od mladosti naše, i da ih pobedimo molitvom i postom.

Ti, koja si u hramu Gospodnjem s angelima obitavala, ukrasila si se svim vrlinama, a posebno smirenjem, čistotom i ljubavlju i dostojno si se odgajila, kako bi bila spremna da telesno u sebe primiš nesmestivog Logosa Božijeg. Udostoj i nas, zahvaćene gordošću, neuzdržanjem i lenjošću, da se obučemo u svako savršenstvo duhovno, da svaki od nas uz tvoju pomoć pripremi bračnu odeždu svoje duše i jelej dobrih dela, kako ne bismo nagi i nespremni pošli u susret našem Besmrtnom Ženiku i tvom sinu, Hristu Spasitelju i Bogu našem, nego da nas sa mudrim djevama primi u rajske obitelji, i da nas tamo udostoji da sa svima svetima uvek slavimo i proslavljamo svesveto ime Oca i Sina i Svetoga duha i tvoje milosrdno zastupanje, sada, i svagda, i u vekove vekova.

Amin.“

BONUS VIDEO:

Komentari (0)