Lifestyle

EVO NA KOLIKO STEPENI KLIMA TROŠI NAJMANJE STRUJE: Može da radi i ceo dan, ali je važno da znate jedno

Svima nam je vrućina, ali na ove stvari treba da obratimo pažnju ako želimo da se rashladimo.

26.06.2024 12:38

EVO NA KOLIKO STEPENI KLIMA TROŠI NAJMANJE STRUJE: Može da radi i ceo dan, ali je važno da znate jedno
Shutterstock

Tokom letnjih meseci nijedan uređaj u kući ne radi kao klima. Mnogima je često upaljena i preko celog dana kako bi obezbedili ugodne temperature u domovima širom sveta. Međutim, svi znamo koliko struje troši ovaj uređaj, a efikasna upotreba ovog pomagala može značajno smanjiti potrošnju električne energije, čime se ne samo smanjuju računi već i doprinosi borbi protiv klimatskih promena.

Klima uređaji rade najefikasnije kada su postavljeni na punu snagu, umesto da rade s prekidima na nižim brzinama kako bi održavali konstantnu temperaturu tokom dana. Osim što efikasnije hlade prostorije, uređaji koji rade na maksimalnoj snazi bolje uklanjaju vlagu iz vazduha.

Evo kako uštedeti dok klima radi

Jedan od ključnih saveta za uštedu energije je postavljanje termostata na višu temperaturu. Razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne bi trebalo da prelazi 8 stepeni Celzijusa. Svaki stepen više na termostatu može smanjiti potrošnju energije klima uređaja za 3 do 5 procenata. 

Preporučuje se postavljanje termostata na 26 stepeni Celzijusa ili više kada nije niko kod kuće.

Shutterstock

Evo na koliko stepeni treba da bude klima da troši najmanje struje

Pored podešavanja termostata, korišćenje klima uređaja sa podesivim termostatom omogućava automatsko prilagođavanje željene temperature u prostoriji, što može dodatno smanjiti potrošnju energije, piše The Conversation. Moderni modeli često imaju ugrađene tajmere koji omogućavaju programiranje rada uređaja prema potrebama korisnika.

Evo šta još može biti korisno za hlađenje prostora

Ventilatori takođe mogu biti korisni jer, iako ne hlade prostoriju direktno, stvaraju osećaj hlađenja pomoću strujanja vazduha. Ovo omogućava podešavanje termostata na višu temperaturu na klima uređaju, što dalje smanjuje potrošnju energije. Preporučuje se isključivanje ventilatora kada niko nije kod kuće radi izbegavanja nepotrebnog trošenja električne energije.

Dodatno, sadnja grmlja duž južnih i zapadnih strana kuće može smanjiti akumulaciju toplote tokom dana, što takođe pomaže u održavanju niže temperature unutar prostorija.

Na kraju, jednostavan način za prirodno hlađenje prostorija je korišćenje promaje otvaranjem prozora. Eksperimentisanjem sa otvaranjem prozora u različitim delovima dana može se pronaći optimalan način za stvaranje prijatnog vazdušnog strujanja bez nepotrebnog gubitka energije.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)