Telo

DA LI STE NEŽNI, OPTIMISTIČNI ILI ORGANIZOVANI: Evo šta omiljeni mirisi govore o vama (FOTO)

Prijatne arome "golicaju" naš moždani sistem koji zauzvrat pokreće širok spektar emocija.

03.05.2023 21:00

DA LI STE NEŽNI, OPTIMISTIČNI ILI ORGANIZOVANI: Evo šta omiljeni mirisi govore o vama (FOTO)
pexels.com

Čulo mirisa je najstarije čulo kod ljudi i direktno je povezano s limbičkim sistemom - područjem u mozgu gde se obrađuju emocije. Dakle, ono što mirišemo ima direktan uticaj na naša osećanja. Naravno, mirisi koji se smatraju manje prijatnim imaju jak negativan uticaj na emocionalno stanje ljudi. Govoreći uopšteno, prijatan miris zagolica naš moždani sistem, koji zauzvrat pokreće širok spektar emocija. Kao rezultat, prijatan miris nekog prostora može nas privući da više vremena provedemo u njemu, takođe, kada neka osoba ugodno miriše u njenom društvu se osećamo izuzetno opuštenim.

Govoreći upravo o mirisima, oni nam mogu otkriti i mnogo toga o našim osobinama a da toga nismo ni bili svesni. Istraživači su došli do saznanja da to kakve mirise volimo pokazuje pojedine crte naše ličnosti.

unplash

Miris lavande

Lavanda

Ljubitelji lavande često rade u veoma stresnom okruženju te obožavaju opuštajući miris ovog ljubičastog cveta. Oni pokušavaju da “žongliraju” sa više životnih oblasti, kao što su posao, porodica i kućne odgovornosti, a na kraju dana vole da se opuste uz dobru knjigu i čašu vina. Lavandu su koristili čak i stari Grci i Egipćani i to prvenstveno zbog njenog umirujućeg dejstva.

shutterstock.com

Cvetni mirisi

Cvetni mirisi

Dame koje vole slatke, cvetne mirise često su romantične duše. Razneže se na ljubavne priče, obožavaju crno-bele filmove i svim srcem veruju u ljubav na prvi pogled. Njihov dom je udoban i prepun toplih boja. Mnogi ljubitelji cvetnih mirisa stvore jaku vezu sa priajteljima i porodicom, a poznati su po svom optimističnom i brižnom stavu, piše Minimagazin.

Foto: Shutterstock

Citrusni mirisi

Citrusni mirisi

Žene koje vole svež miris limuna vole i da im je kuća uredna i organizovana. One preferiraju nameštaj bele ili neke druge svetle boje te imaju aktivan pristup životu. Pored toga, one vole da borave na otvorenom, često ih možete videti da trče ili kako uživaju u šetnji za vrieme zalaska sunca. Ako učite za ispit ili pišete seminarski ili neki drugi naučni rad, miris limuna vam može pomoći da održite koncentraciju, smanjite stres. S druge strane miris pomorandže privlačan je ženama koje su hirovite i kreativne. Iako njihova kuća nije uvek besprekorna, ona je uvek topla i privlačna. Ako ste pod stresom ili ste tužni, ovaj miris je baš za vas – studije pokazuju da miris pomorandže ljudima da budu pozitivni i smireni.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)