Kosa

KAKO DA KOSA BRŽE RASTE: Jednu grešku čine sve žene, evo u čemu je trik! (FOTO)

Donosimo vam prirodne načine za oporavak dlake nakon kojih će ona biti bujna, gusta i lepršava.

22.03.2023 10:01

KAKO DA KOSA BRŽE RASTE: Jednu grešku čine sve žene, evo u čemu je trik! (FOTO)
pexels.com

Kako da kosa brže raste pitanje je koje dame postavljaju decenijama unazad. Bujna, negovana i duga kosa oduvek je bila jedan od simbola ženske lepote. Međutim, nisu svi imali sreće da imaju bujne vlasi kao na reklamama koje gledamo. 

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na rast kose, uključujući genetiku, stres, lošu ishranu ili hormonalne promene. Pre svega, bitno je znati da postoji nekoliko stvari koje možemo učniti da poboljšamo kvalitet vlasi pre nego što se odlučimo učinimo da to uradimo nekom vrstom nadogradnje.

Postoje tri faze rasta kose:

  • anagen: aktivna faza rasta kose koja traje 2-8 godina
  • katagen: faza prelaza u kojoj prestaje rast kose, traje 4-6 nedelja
  • telogen: faza odmora u kojoj kosa opada, traje 2-3 meseca

Nemojte da vas uznemiri period opadanja kose, to je sastavni deo procesa njenog oporavka i regeneracije. Međutim, kako biste u ovom procesu izgubili što manje vlasi i učinili da ona brže raste, potrebno je preduzeti nekoliko koraka.

shutterstock.com

Kosu ne treba prati svaki dan

Ređe pranje kose pospešuje jačanje dlake

One dame koje imaju masniji tip kose sklone su tome da je peru svakog dana. To je u startu velika greška. Stručnjaci preporučuju da se ona što ređe tretira šamponima. Idealno je da je peremo dvaput nedeljno kako bi se dlaka dovoljno oporavila između dva pranja. Bitno je detaljno se posvetiti pranju temena kose jer je to ključno kod ubrzavanja procesa rasta same dlake. Ukoliko vlasište nije temeljno očišćeno, pore su zapušene, hranjive materije ne dopiru do unutrašnjosti folikula i kosa ne može da raste. 

shutterstock.com

Prirodna i eterična ulja pomažu rastu kose

Eterična ulja za brži rast kose

Ulja vam mogu biti odličan saveznik kod rasta kose. Možete staviti nekoliko kapi ulja u šampon i tako oprati kosu. Možete direktno naneti nekoliko kapi ulja u kosu i lagano masirati kožu glave i celu kosu. Istraživanjima koja su pratila značaj ulja za brži rast kose, ustanovljeno je da je ulje semenke bundeve povećavalo broj dlaka kod muškaraca koji su imali problem sa gubitkom kose za čak 40 odsto. Takođe, još jedno ulje koje je odgovor na pitanje kako ubrzati rast kose, jeste ulje ruzmarina. Možete pomešati ta eterična ulja s drugim uljima koja sprečavaju oštećenje kose, kao što su: kokosovo ulje ili suncokretovo ulje. Primetićete i sami kako vam česte masaže glave mogu prijati, a vremenom i kako kosa brže raste i vidno je oporavljena.

Shutterstock

Hrana bogata vitaminima osnažuje vlasi

Ishrana bogata vitaminima 

Cink vam može biti od koristi. Istraživanje koje je pratilo uticaj B-5 i biotina pokazalo je da su oni pomogli kod smanjenja gubitka kose i celokupnog poboljšanja kvaliteta i jačini kose.

Vitamin C može vam pomoći kod sprečavanja oksidativnog stresa koji uzrokuje opadanje i stanjivanje kose. Sa adekvatnim unosom vitamina, više se nećete pitati kako ubrzati rast kose, jer ćete i sami primetiti razliku u dužini. Veoma brzo.

Jaja su hrana za kosu jer su bogata proteinima, mineralima i vitaminima B kompleksa koji su esencijalni hranlivi sastojci za zdravu kosu. Biotini i ostali vitamini iz B grupe jačaju koren kose i na taj način obuzdavaju opadanje. Osim toga, oni stimulišu rast nove kose koja je onda jača i ima božanstven volumen. Masnoće koje jaja sadrže popravljaju teksturu kose.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)