Odrasli

KOSA VAM SLABO RASTE? Ovu hranu uvrstite u jelovnik i videćete čudo!

Dobra ishrana može npraviti veliku razliku u kvalitetu vlasišta i učiniti je zdravijom, međutim, stručnjaci napominju da i te kako postoje namirnica koje stvaraju probleme.

26.02.2023 10:01

KOSA VAM SLABO RASTE? Ovu hranu uvrstite u jelovnik i videćete čudo!
shutterstock.com

Mnoge žene u želji da imaju što kvlitetniju i zdraviju kosu posežu za raznim tretmanima i preparatima ne bi li je ojačale i pospešile njen rast. Ako pitate bilo koju damu znaće iz prve da vam odgovori zbog čega misli da je njena kosa oštećena ili slabije raste, a glavni krivci su uglavnom korišćenje fena, pegli i farbi. Međutim, istina je da su za zdrav i brži rast vlasi najviše odgovorni minerali i vitamini koji se moraju unositi u dovoljnoj količini. Možda nismo svesni te činjenice, ali hrana i te kako utiče na zdravlje, kako kose, tako i noktiju. 

Suzi Hamond, specijalista za kosu iz Londona, sa ženama je podelila savete, odnosno namirnice koje mogu biti dobre za rast kose, ali i one koje mogu uništavati vlasište. Kako je rekla za Miror, postoje dve vrste supstanci na koje se treba fokusirati za zdraviju i dužu kosu, a to su složeni ugljeni-hidrati i proteini. 

pexels.com

Žene se osećaju poželjno kada imaju lepu i zdravu kosu

Hamondova je naglasila da genetika igra veliku ulogu u tome kakav ćemo kvalitet kose imati, ali da svakako postoje i one stvari koje sami možemo da učinimo za sebe kako bi se pozabavili njenim kvalitetom. Hrana poput belog hleba, testenine i ugljenih-hidrata koji se oslanjaju na skrob puna je šećera. To nije dobro jer nam je potrebna hrana s nižim glikemijskim indeksom, pa Hamondova preporučuje pirinač, testeninu od celog zrna, slatki krompir, kao i kašasti zob. 

- Proteini su vitalni sastojak koji zaista poboljšava zdravlje kose. Doručak i ručak su ključni obroci za kosu jer svi treba da unesu proteine rano i da ih dobro iskoriste. Ako ne želite da jedete jaja, uvek možete dimljenog lososa, puter od orašastih plodova na tostu, grčki jogurt i sl - savetuje ona.

Naglasila je da se uvek možemo okrenuti i suplementima, međutim, ona je pobornik da se hranljive materije dobiju iz hrane jer je to održivije i zdravije rešenje. 

unplash

Dimljeni losos je jedna od namirnica koje se preporučuju za kvalitetniju kosu

Postoji hrana koju, takođe, treba ili reducirati ili potpuno izbegavati u ishrani. Mlečni proizvodi bi trebalo da se ograniče, kao i alkohol. Isto tako, postoje pojedine vrste ribe koje utiču na opadanje kose, kao i ispijanje velikih količina zelenog čaja. Naime, on sadrži velike količine tanina koji utiče na pravilnu apsorpciju gvožđa, što samim tim može dovesti do njegovog manjka u krvi.  

Hamondova je naglasila da nije uopšte štetno prati kosu češće i da je uklanjanje mrtvih ćelija, prljavštine i znoja ključna stvar da koža diše, zato napominje da je dobar šampon ključan. Ukoliko se prljavština ne uklanja, već duže ostaje u vlasištu, može doći do pojave peruti. S druge strane, ona napominje da se sebum, odnosno masna supstanca koju proizvode lojne žlezde, sakuplja na koži glave i zbog toga ona može imati neprijatan miris.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)