Šminka

OVO NISTE ZNALI: Koji je rok trajanja parfema?

Ako ste se spremili za izlazak i želite još da malo svoj autfit "začinite" dobrim parfemom da bi nekoga ostavili bez daha, proverite da on nije nakiseo i da nije promenio svoju mirisnu notu, jer možda mu je nakon dugog nekorišćenja istekao rok.

14.08.2022 17:00

OVO NISTE ZNALI: Koji je rok trajanja parfema?
pexels.com

Ono bez čega dame ne mogu su svakako parfemi i dobar parfem je i više od potpisa. Na svojim policama ga žene imaju u najrazličitijim bocama, najraznovrsnijeg mirisa jer lepo ukombinovan stil ne mogu da zmisle bez da ga začine kojom kapljicom ovog kozmetičkog proizvoda.

Moguće je da spadate u one dame kojima su se parfemi nagomilali u ormariću ili na polici, a oni su uglavnom poklon od nekoga i nisu stigli na red da ih koristite. U drugom slučaju je da ste ih odložili jer zimi koristite drugačije note od onih letnjih, pa se parfemišete u skladu sa sezonom. Ipak, da li ste za to vreme pomislili da vašem parfemu ističe rok trajanja?

Koliko može da traje rok parfemu?

Parfemi, među ostalim kozmetičkim proizvodima, imaju možda i najduži rok trajanja, pa mogu na vašim policama da stoje i do dve godine od kako ih otvorite. Sa otvaranjem boce, rok se smanjuje i parfem oksidira, a to možete najbolje primetiti kod citrusnih i voćnih nota.

Ukoliko vaš parfem stoji na svetlom i toplom mestu, vrlo je verovatno da će proces oksidacije biti ubrzan, zato je važno držati ga na hladnom i mračnom mestu, a po mogućnosti i u frižideru. Najbolji način da se proveri da li je prošao rok trajanja parfemu je da ga naprskate na mali papirić i proveriti da li je miris isti kao i pre.

pexels.com

Najbolji dokaz da je rok trajanja parfema prošao je naprskati parfem na papirić i proveriti da li je menjao miris

Koliko traju neotvorene bočice parfema i koji parfemi traju duže?

Neotvoreni parfemi mogu da traju godinama, a sve zavisi i od parfema i njegovog načina čuvanja. Pomoću serijskog broja utisnutog na bočici lako se može proveriti na veb stranici brenda koliko parfem traje. Duži vek trajanja imaju parfemi sa notama i aromama začina, vanile i drvenasti tonovi. Oni sa bogatijom bazom svakako traju duže .

 

 

Da li je štetno koristiti parfem kome je istekao rok?

Sem drugačijeg mirisa koji ćete osetiti na svojoj koži i koji će koža drugačije reflektovati, neće se uglavnom desiti ništa. Veoma retko, oni sa osetljivijom kožom mogu imati nekakvu reakciju na parfem, zbog sastojaka koji oksidiraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)