Šminka

OVO NISTE ZNALI: Koji je rok trajanja parfema?

Ako ste se spremili za izlazak i želite još da malo svoj autfit "začinite" dobrim parfemom da bi nekoga ostavili bez daha, proverite da on nije nakiseo i da nije promenio svoju mirisnu notu, jer možda mu je nakon dugog nekorišćenja istekao rok.

14.08.2022 17:00

OVO NISTE ZNALI: Koji je rok trajanja parfema?
pexels.com

Ono bez čega dame ne mogu su svakako parfemi i dobar parfem je i više od potpisa. Na svojim policama ga žene imaju u najrazličitijim bocama, najraznovrsnijeg mirisa jer lepo ukombinovan stil ne mogu da zmisle bez da ga začine kojom kapljicom ovog kozmetičkog proizvoda.

Moguće je da spadate u one dame kojima su se parfemi nagomilali u ormariću ili na polici, a oni su uglavnom poklon od nekoga i nisu stigli na red da ih koristite. U drugom slučaju je da ste ih odložili jer zimi koristite drugačije note od onih letnjih, pa se parfemišete u skladu sa sezonom. Ipak, da li ste za to vreme pomislili da vašem parfemu ističe rok trajanja?

Koliko može da traje rok parfemu?

Parfemi, među ostalim kozmetičkim proizvodima, imaju možda i najduži rok trajanja, pa mogu na vašim policama da stoje i do dve godine od kako ih otvorite. Sa otvaranjem boce, rok se smanjuje i parfem oksidira, a to možete najbolje primetiti kod citrusnih i voćnih nota.

Ukoliko vaš parfem stoji na svetlom i toplom mestu, vrlo je verovatno da će proces oksidacije biti ubrzan, zato je važno držati ga na hladnom i mračnom mestu, a po mogućnosti i u frižideru. Najbolji način da se proveri da li je prošao rok trajanja parfemu je da ga naprskate na mali papirić i proveriti da li je miris isti kao i pre.

pexels.com

Najbolji dokaz da je rok trajanja parfema prošao je naprskati parfem na papirić i proveriti da li je menjao miris

Koliko traju neotvorene bočice parfema i koji parfemi traju duže?

Neotvoreni parfemi mogu da traju godinama, a sve zavisi i od parfema i njegovog načina čuvanja. Pomoću serijskog broja utisnutog na bočici lako se može proveriti na veb stranici brenda koliko parfem traje. Duži vek trajanja imaju parfemi sa notama i aromama začina, vanile i drvenasti tonovi. Oni sa bogatijom bazom svakako traju duže .

 

 

Da li je štetno koristiti parfem kome je istekao rok?

Sem drugačijeg mirisa koji ćete osetiti na svojoj koži i koji će koža drugačije reflektovati, neće se uglavnom desiti ništa. Veoma retko, oni sa osetljivijom kožom mogu imati nekakvu reakciju na parfem, zbog sastojaka koji oksidiraju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)