ŠMINKANJE OSNOVNE ČETKICE

MISTERIJA ČETKI ZA ŠMINKANJE: OVIH 10 četkica bi trebalo da imate u neseseru

Ma koliko kvalitetna vaša šminka bila, teško da ćete postići vrhunski rezultat u šminkanju ako za to nemate adekvatan alat. Mi vam predstavljamo četkice koje bi trebalo da imate u neseseru

15.11.2021 11:18

MISTERIJA ČETKI ZA ŠMINKANJE: OVIH 10 četkica bi trebalo da imate u neseseru
unsplash.com

Stara izreka kaže da bez alata nema ni zanata. Ipak, to se odnosi i na nešto malo modernije zanate, poput onog šminkerskog, gde dobro oruđe za rad pored stručnosti šminkera prave razliku između dobrog i lošeg rezultata. Srećna vam predstavlja četkice koje će vašu rutinu šminkanja pretvoriti od svakodnevne u senzacionalnu.

10 osnovnih četki za šminkanje

1. Četka za tečni puder

 

 

Korisna je da bi se postigla jača pokrivna moć pudera kada je to neophodno. Za slabiju ili srednju pokrivnu moć koristite kozmetički sunđer, jer on upije više proizvoda a samim tim manju količinu prenese na vaše lice. Četke za tečni puder se skoro uvek prave od sintetike, jer se kremasti proizvodi njima najlakše razmazuju, a i sintetika ne upija mnogo proizvoda već većinu prenese na vaše lice.

Osim klasičnih, pljosnatih četki za tečni puder, u poslednje vreme su sve popularnije i ravno sečene i okruglaste, kao i “tvor četke” sa dlačicama u dve boje i dužine. Njima se, u odnosu na klasične, postiže malo zaglađeniji izgled lica, ne ostavljaju linijice, iako to zavisi i od pudera, i mogu biti i multifunkcionalne jer uglavnom nisu velike, pa su zgodne i za nanošenje tečnih rumenila, hajlajtera i slično.

 

 

2. Četka za korektor

 

 

Dok većinu tečnih pudera možete sasvim dobro naneti i prstima, za nanošenje korektora četka je mnogo bolji izbor. Za većinu korektora odgovarajuća četka je napravljena od sintetike, jer smo rekli da sintetika mnogo bolje nanosi tečne ili kremaste proizvode, pljosnata je i sužava se pri vrhu. Trebalo bi da bude dovoljno mala da njom možete dohvatite i zavučenije delove lica, a opet dovoljno velika kako nanošenje korektora ne bi potrajalo čitavu večnost.

Korektor ispod očiju može da se nanese i prstima ili četkicom za blendanje senke, zavisi od samog korektora, ali ako se nanosi na bubuljicu ili neku nepravilnost na licu koju želite da sakrijete, sintetička četkica za korektor daje milion puta bolji rezultat, preciznije je i higijenskije nanošenje.

3. Velika četka za puder u kamenu ili prahu

 

 

Velika pufnasta četka je jedna od osnovnih četki za lice koju bi trebalo imati, i ne samo zato što se njom može naneti puder u prahu ili u kamenu, koji skoro svi nanosimo, i koji ćete pomoću ovakve četke najbolje rasporediti po licu, već i zbog toga što se, dok ne kupite i ostale četke za lice, može upotrebiti i kao četka za bronzer, rumenilo, pa čak i hajlajter, u zavisnosti od oblika i veličine i spretnosti.

Dobra je i kada se sa nekim komadom šminke pretera, sve smo se barem jednom zanele prilikom nanošenja rumenila. Koristeći ovakvu četku, zbog njene veličine i rastresitih dlačica, višak proizvoda možete izblendati i ublažiti fleku od rumenila ako kružnim pokretima prevlačite četku u pravcu uveta, a ako na nju nanesete i malo transparentnog pudera u prahu možete ublažiti i veću “štetu”.

4. Četka za rumenilo, konture ili bronzer

 

 

Četka za rumenilo može biti u raznim oblicima, najčešće je vrlo slična onoj za puder u prahu samo manja i manje pufnasta, odnosno gušća. Najbolje je da oblik odaberete prema ličnom afinitetu – koso sečenu, širu, užu pri vrhu. Osim za rumenilo, ova četka može poslužiti i za nanošenje bronzera, senčenje lica, nanošenje hajlajtera, zato je ovo još jedna multifunkcionalna četka, te je ovo još jedna obavezna četka za lice koju bi svako trebalo da ima u svom neseseru.

5. Četka za nanošenje senke

 

 

Pljosnata četkica za senku mora da bude dovoljno gusta, bolje je od prirodne dlake, i naravno mora da bude čvršća od četke za blendanje senke, jer je potrebno da nanese dovoljnu količinu senke na kapak. Ona se koristi za sam proces nanošenja senke i postizanja intenziteta boje, te se koristi i za nanošenje metalik senki ili pak senki sa šljokicama.

Najbolje je koristiti pokrete tapkanja ili lepljenja senke na kapak sa njom, umesto raznošenja ili razvlačenja. Ukoliko koristite ove četkice i za mat i za šljokičaste senke, najbolje je da imate barem dve ovakve četkice. Zbog gustine njihovih dlačica, jako je teško isprati gliter ili metalik pigmente iz njih, te bi to moglo da utiče na završnicu vaših mat senki ako za nanošenje koristite istu četkicu.

6. Četka za blendanje senke

 

 

Ova četka služi za nanošenje senke u tanjem sloju, na primer za svetliju nijansu senke ispod samih obrva, kao i za ujednačavanje prelaza između senki na kapku, piše blog makeupandmore.net. Mekša je i pufnastija od četke za nanošenje senke, kako je ne bi skidala odnosno brisala, već samo blago ublažila njen intenzitet, i može biti pufnastija ili manje pufnasta, dužih ili kraćih dlačica, sve zavisi od efekta koji želite da postignete kao i od toga koliko prostora za “rad” ima na vašem kapku.

7. Olovka-četka za precizno nanošenje senke

 

 

Ova mala četka se zapravo često koristi za precizno senčenje, u uglovima oka, posebno na spoljašnjem uglu oka, kada želite precizno da nanesete  neku tamnu senku na malu površinu kapka. Može se koristiti i za razmazivanje ajlajnera i njegovo stapanje sa senkom, za "smoky eyes" tehniku šminkanja ali i razne druge stvari. Nekada može biti korisna i za uklanjanje razmazane maskare sa kapka ili za blendanje senke na donjem kapku ispod linije donjih trepavica.

8. Četka za senčenje obrva ili nanošenje ajlajnera

 

 

Postoje i kose i ravno sečene ovakve četke koje se mogu koristiti za nanošenje ajlajnera ili popunjavanje obrva, i ukoliko se odlučite za neku od njih, moći ćete da je koristite za obe stvari. Ovakvom četkom mogu da se nanose i senke koje se kotiste kao ajlajner, uglavnom one tamnije i jače pigmentovane i to najčešće tako što se četka pokvasi pre nego što se njom pokupi senka.

Za gel ili krem ajlajnere postoji i tanka, špicasta četka, koja obično ima pregib na metalnom delu pri vrhu kako bi obezbedila lakši i komotniji pristup kapku, pa je možda nekome lakše da koristi takvu četkicu za ovu namenu.

 

 

9. Četka za nanošenje ruža ili sjaja za usne

 

 

Oni koji ne koriste karmine ili ne koriste tamnije, crvene, drečavije karmine mogu da je zaobiđu, ali oni koji ga koriste će ga neuporedivo lakše i lepše i preciznije naneti ovakvom četkom. Njom možete iscrtati okvir usana, ili ih skroz popuniti, a upotrebu ruža svakako čini više higijenskom, što je uvek plus.

Pored toga, karmin nanet ovom četkicom, pogotovu onaj tamniji, će biti nanet u tanjem sloju ali preciznije i fokusiranije, što će sprešiti razlivanje i razmazivanje ruža, što sa tamnijim ili crvenim karminima nikad nije zabavno. Sjaj za usne se sa njom lakše nanosi na strateškim mestima kako bi se potigao vizuelni efekat punijih i jedrijih usana.

10. Kabuki četkica

 

 

Ovakva četka je u principu namenjena nanošenju mineralnih prah pudera, i to ne tapkanjem, već utrljavanjem u kožu kružnim pokretima, ali je zgodna i za nanošenje bronzera preko celog lica, sa fokusaom na obraze, čelo i nos, koristi se i za nanošenje pudera u prahu na ta ista mesta, a može se upotrebiti i kada se završi šminkanje da se njome pređe preko lica kako bi se ujednačila šminka i po potrebi ublažili neki prethodno naneti proizvodi - rumenilo, bronzer, hajlajter i slično.

Zbog svoje veličine, zgodna je da se spakuje u torbicu, ako vam je potrebno da matirate lice tokom dana ili pak popravite šminku ako ste ceo dan van kuće a make up treba da potraje.

 

 

I naravno, najvažniji savet od svih je higijena šminke i četkica. Iako ih koristite samo na sebi i one jedino dodiruju površinu vašeg lica, trudite se da perete ili barem dezinfikujete četkice nakon svakog korišćenja ili barem pre ponovne upotrebe.

Dlačice četkica su izložene spoljašnjim uticajima i mirkoorganizmi se na njima lako nakupljaju. Trudite se da budu čiste pre korišćenja kako bi i vaša koža ostala zdrava nakon šminkanja.

Koje vi četkice za šminkanje najčešće koristite? Podelite sa nama vaša iskustva u komentarima.

Komentari (0)