Lepota bez zdravlja

DOBRO PROVERITE PRE KUPOVINE! Karmin sa ovom šifrom je pun otrova

Izbor ruža ne sme da podrazumeva samo traženje boje u određenoj nijansi, već i detaljnu proveru sastojaka na deklaraciji proizvoda jer je većina karmina na tržištu štetna po zdravlje. Evo koje sastojke da izbegavate...

byHina

09.11.2021 12:23

DOBRO PROVERITE PRE KUPOVINE! Karmin sa ovom šifrom je pun otrova
pexels.com

Osobe koje svakodnevno nanose ruž za usne u proseku ga dnevno u organizam unesu oko 57 miligrama, a godišnje "pojedu" otprilike pet celih ruževa za usne, procena je tela EU koja se bave njihovim sastavom i sigurnošću za korisnike.  

Zaposleni koji testiraju kozmetičke i slične proizvode u nemačkoj organizaciji za zaštitu potrošača Stiftung Warentest su, na tragu tih informacija, odlučili da pomnije prouče neke sastojke ruževa za usne te su otkrili da se veštačka prehrambena boja titanijum dioksid nalazi u svih 17 testiranih ruževa, bez obzira na to da li je reč o jeftinoj ili skupoj kozmetici, ili pak onoj koja se prodaje kao "prirodna".

Titanijum dioksid u nanoobliku

Ako se spomenuta materija svakodnevno unosi u organizam, ona bi, po novim naučnim studijama, dugoročno mogla imati genotoksično delovanje, uticati na poremećaj imunosnog sistema kao i na pojavu tumorskih oboljenja.

Titanijum dioksid, koji se dugo vremena smatrao sigurnim, od maja 2021. više nije na listi sastojaka sigurnih za upotrebu u prehrani Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Osim u unosnoj kozmetičkoj industriji, metal titanijum u obliku dioksida najčešće se koristi za bojenje mlečnih i konditorskih proizvoda, slatkiša, žvakaćih guma, kolača te pekarskih proizvoda i umaka. Upravo su deca najviše izložena delovanju toga hemijskoga jedinjenja. Prosečni dnevni unos titanijum dioksida za odrasle iznosi oko pola miligrama po kilogramu telesne mase, a kod dece je taj unos 10 do 20 puta veći.

Najvažnija promena u primeni titanijum dioksida je nov način njegove tehnološke proizvodnje. "Stara" titanijumska boja bila je klasičan hemijsko jedinjenje, a "novi" titanijum dioksid proizvodi se u nanoobliku. Usitnjeni nanotitanijum dioksid lako prolazi biološke zaštitne barijere, poput crevne ili plućne membrane te se taloži u mnogim unutrašnjim organima.

Ako želite da proverite da li u vašem ružu ima titanijum dioksida pogledajte na ambalaži šifru sastojka - CI 77891, pored koje ponekad piše i "titanijum dioksid".

Trenutno se ova materija još dodaje u mnoge ruževe za usne koji se nude na tržištu, kaže Thomas Koppmann, ispred nemačkog projekta testiranja i procenjuje da će se nakon ponovne procene EFSA-e to vrlo uskoro promeniti.

Mineralna ulja

Ne samo da bi vam ruževi trebalo da odgovaraju po traženoj nijansi, već bi u isto vreme trebalo da neguju usne. Neki su napravljeni tako da nakon nanošenja daju usnama sjaj, zbog čega proizvođači u proizvode dodaju komponente mineralnih ulja.

Međutim, osobe koje obavljaju testiranja u Stiftung Warentestu i prema njima su vrlo kritične jer se i ovi sastojci s vremenom mogu nakupljati u organima ili u tkivima.

I premda su posledice za zdravlje još nedovoljno poznate, EFSA smatra da je količina spomenutih materija "potencijalno zabrinjavajuća".

Spomenute materije i slični sintetski ugljikovodonici generalno su zabranjeni za korišćenje u certificiranoj prirodnoj kozmetici. 

Mineralna ulja, poznata kao MOSH sastojci (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons), na pakovanjima proizvoda su označena kao petrolatum, ozokerit, mikrokristalni vosak ili parafin.

Iz navedenih razloga, nijedan od 17 ispitanih ruževa nije ocenjen "dobrim".

Osobe koje su za njemačku organizaciju testirale ruževe, kvalitet dva ruža su ocenile "lošima" zbog povećane količine MOSH-a, a ostali su dobili ocenu "zadovoljava".

"Sa gledišta zaštite potrošača i zbog mera opreza, ne bismo bezrezervno preporučili nijedan ruž koji smo testirali", stoji u završnom mišljenju Stiftung Warentesta.

Komentari (0)