Šminka

UPUTSTVO KORAK PO KORAK: Našminkajte se sami kao profesionalac

Evo kako da uspešno i brzo nanesite senku, maskaru, olovku, puder, a znajte da je manje uvek više.

30.10.2021 13:35

UPUTSTVO KORAK PO KORAK: Našminkajte se sami kao profesionalac
Pixabay.com

Pre svega, važno je da znate da šminka za svaki dan mora biti umerena i jednostavna. Ne treba da je prenaglašavate, a prvo počnite od oblika očiju. Tako ćete znati koju tehniku šminkanja treba da koristite.
Prvo odaberite adekvatnu paletu boja u skladu s tipom kože, boji očiju, boji kose... Pri naglašavanju boje očiju, bitno je pronaći najsličniju nijansu na paleti i potom ih naglasiti bojom koja se nalazi tačno nasuprot te boje. Naravno, važno je da uložite u kvalitetne četkice da biste se precizno i lepo našminkali. Takođe, bitno je da uložite u nekoliko dobrih paleta senki. Jer manje je više. Biće vam potrebne i četkice za nanošenje korektora, pudera u prahu, rumenila, pljosnata četkicu za senku, kosa za precizno nanošenje, kao i dvostrano ogledalo koje uveličava. Ono je naročito korisno u fazama šminkanja koje zahtevaju preciznost. U nastavku ćete pročitati nekoliko osnovnih pravila.

PRVO KREMA ZA LICE

Na samom početku kožu dobro ishidrirajte kremom i sačekaj da upije pre nego što nastavite sa šminkanjem. Licu će dati vlažnost i omogućiti da se proizvodi što bolje povežu i da šminka traje duže.

PRAJMER

Prajmer ne treba da preskačete jer se njime popunjavaju pore, smanjuju bore. Neki prajmeri dodatno hidriraju suvu kožu. Matirajući će srediti masnu kožu i sprečiti presijavanje. 

PUDER

Od vašeg tena zavisi da li ćete izabrati hladniju ili svetliju nijansu pudera. Da biste izabrali idealnu nijansu, pre kupovine isprobajte ga na području oko brade. Tako ćete videti koja boja je najsličnija boji kože vašeg vrata. Puder se može naneti rukom ili sa širom četkicom. Bjuti blender se koristi da bi se dodatno utapkao u kožu. Licu će dati gladak izgled. 

 

 

KOREKTOR

Ako su i posle nanošenja pudera vidljivi tragovi crvenila, fleka ili podočnjaka, na te kritične tačke treba da nanesete korektor. Njime ćete posvetliti područje ispod očiju, čelo, nos ili bradu. Ako vam je koža masna, celo lice treba da pređete puderom u prahu ili kamenu. S druge strane, ako vam je koža suva, ne nanosite ovaj puder.

PODLOGA ZA SENKU

Da bi se šminka lakše nanela i da bi duže ostala na oku, važno je naneti podlogu, bazu. Baza sprečava nakupljanje i spadanje senke. Pored toga, boja senki će biti mnogo intenzivnija. Prvi sloj svetlijih senki nanesite prstima. Tako će se prirodno stopiti sa kapkom. Prilikom nanošenja tamnijih tonova upotrebite kombinaciju četkica. Nikad ne koristite samo jednu boju jer će više nijansi senke dati dubinu kapku. Svetle i sjajne služe za isticanje željenih delova oka, a tamne za konturisanje i postizanje efekta dubine.

OLOVKA I MASKARA

Prilikom nanošenja olovke, tuša ili maskare važna je preciznost i ne treba se preterivati. Maskaru nanesite u dva sloja, ali drugi nikako dok se prvi sloj u potpunosti ne osuši. Tako ćete izbeći stvaranje grudvica i slepljivanje trepavica. Trepavice je potrebno samo definisati, a više od dva sloja će učiniti da izgledate starije. Najbolji efekat se postiže ako se naizmenično pomera četkica s gornje, pa sa donje strane trepavica, od korena ka vrhu.

 

 

AJLAJNER

Kod nanošenja ajlajnera, važno je da "krilo" nikada ne bude previsoko jer dramatično menja izgled očiju. Spoljni ugao treba da prati oblik donjeg kapka i da se nastavlja na njega. Ajlajner nanosite širom otvorenih očiju.

SREDITE OBRVE

Ukoliko vam obrve nisu uredne, džaba vam lepo našminkane oči. Nemojte čekati zadnji čas da ih počupate jer vam se može pojaviti crvenilo i iritacija kože, a tada nije preporučljivo šminkanje. Olovku za obrve birajte u odnosu na boju kose. Brinetama obrve moraju biti za jednu do dve nijanse svetlije, a plavušama, za jednu do dve nijanse tamnije od kose. Posle bojenja ih obavezno očešljajte i fiksirajte namenskim gelom da bi što duže ostale uredne.

DONJI I KAPAK

Ako želite da dobijete uvek popularni smoki ajz luk, prvo nanesite ajlajner na spoljašnju liniju donjeg kapka. Da bi malo omekšali liniju, preko ajlajnera nanesite malo senke sa četkicom s kosim vrhom. Svetlije senke treba da budu nanete na unutrašnje uglove očiju, tako će izgledati razmaknutije i veće. Bela olovka će takođe učiniti da oči izgledaju krupnije. Za vamp izgled, na vodenu liniju oka nanesite crnu, a ako ste više za neobičan izgled, crnu zamenite sa zelenom ili plavom olovkom.

KARMIN

Mat ruževi će vam duže trajati od sjajnih, naročito ako pre mazanja usne oivičite olovkom u istoj nijansi, kao što je karmin. Ne preterujte sa iscrtavanjem pošto se može dobiti vulgaran izgled.

 

 

KONTURISANJE

Važno je da znate da treba da posvetlite ono što želite da istaknete na licu, a da potamnite ono što želite sakriti. Ovako se lice vizuelno sužava ili proširuje, smanjuje nos, skraćuje čelo. Zato treba da imate jedan svetliji i jedan tamniji korektor ili puder s kojim ćete senčiti.

RUMENILO

Ključno je da pogodite nijansu koja se uklapa s tenom. Svetliji ten zahteva tamnije rumenilo i obrnuto. Napravite fish face ili, prosto rečeno, napućite usne, pa pufnastom četkom nanesite rumenilo prelazeći preko obraza. Nemojte preterati s nanošenjem.

BRONZER

Nije obavezan deo šminke, ali se njim postiže prirodniji i svežiji izgled, ali je važno naneti ga u tankom sloju. I to na delovima lica koje sunce prvo hvata: čelo, jagodice, brada, nos. Za dve nijanse treba da bude tamniji od tena, a može se nanositi četkom ili rukom.

 

 

Komentari (0)