Moda

SKUPLJALA JE SMEĆE IZ KONTEJNERA, A ONDA JOJ SE ŽIVOT PROMENIO U TRENU: Ova starica ima 75 godina i njena priča će vas ostaviti bez teksta! (VIDEO)

Debra Ropoport inspiraciju nalazi na ulicama Njujorka, a materijali koje koristi za svoje dizanje su nezamislivi.

01.07.2023 10:01

SKUPLJALA JE SMEĆE IZ KONTEJNERA, A ONDA JOJ SE ŽIVOT PROMENIO U TRENU: Ova starica ima 75 godina i njena priča će vas ostaviti bez teksta! (VIDEO)
printscreen/instagram/debrarapoport

Svi znamo da umetnost nema granice. Svaki umetnik prepoznaje lepotu u nečemu što je njemu blisko i svaki želi da se proslavi i da za sobom ostavi neki trag. To je veoma teško u današnje vreme, ali nije nemoguće ukoliko ste maštoviti. Dokaz za to je jedinstvena umetnica iz Amerike Debra Rapoport, koja je inspiraciju sredinom prošlog veka pronašla u svojoj okolini, a to su sirovine pronađene najčešće u smeću

Debra Rapoport (75) pronalazi lepotu u svemu od iskorišćenih kesica čaja do kartonske ambalaže, pocepane tkanine i metalnih ostataka. Ona vešto i radosno svoja pronađena "blaga“ u kontejnerima i na ulicama Njujorka, koristi za pravljanje šešira, odeće i dodataka koji definišu njen jedinstven i koloritan stil.

- Volim boje. Boja je energija, baš kao i mi. Moramo da budemo okruženi bojama i to je moj moto - kaže Debra.

Debra je avangardna umetnica koja je završila tekstilnu umetnost na  Univerzitetu u Berkliju. Predavala je na raznim univerzitetima i vodila radionice o tome kako pretvoriti reciklirane materijale u kreativne i modne komade, a sebe naziva "Debris Debris“ ili "Residue Rapoport“.

Započela je svoju karijeru 1960-ih, ali bez finansijske potpore. Nije imala dovoljno sredstava za prediva, ali bila je dovoljno maštovita i kreativna pa je rešila da iskoristi sirovine iz okruženja. 

- Kada sam počinjala, nisam mogla da priuštim sebi da kupim predivo, zato sam otišla na lokalnu TV stanicu i tražila njihove stare video kasete i film i od njih sam napravila nosive komade. Kupovala sam u državnim prodavnicama viškove starog užeta i to bih koristila za heklanje, pletenje i tkanje - priseća se Debra.

Postala je senzacija na društvenim mrežama i predstavljena je u knjizi i dokumentarcu Arija Seta Koena pod nazivom "Napredni stil“. Njena umetnička dela nalaze se u kolekcijama muzeja širom sveta, uključujući "Metropoliten muzej umetnosti (NI)", "MAD (Muzej umetnosti i dizajna)", "Muzej okruga Los Anđeles", Muzej "Fine Arts Houston", "Helen Villiam Drutt Collection", "Philadelphia Museum of Art" i "IIias Lanounis Jevelri Museum."

Sada priznata i popularna umetnica kaže da svoj stil treba obogatiti nečim unikatnim po čemu će vas svi prepoznati.

- Ne morate da se oblačite kao ja, ali obucite šta god želite u čemu ćete da se osećate dobro. Unosite inovatinost u svoje odevne kombinacije i ljudi će to sigurno primetiti. Znam da je moj stil oblačenja prilično neobičan i upečatljiv, ali to mi daje mogućnost da izrazim svoju individualnost, i to sam ja - kaže Debra. 

Poslednjih pet godina pravi šešire za koje kaže da se kreću od 250 do 400 dolara.

- Od toalet papira mogu da napravim 10 šešira i da manevrišem tim materijanom kao sa tkaninom i vlaknima, a svaki materijal i sirovinu možete da iskoristite za dizajn ukoliko ste kreativni. Do sada nisam naletela ni na jedan negativan komentar, naprotiv - svi prepoznaju moj specifičan stil, kao i sposobnost da ni od čega napravim nešto - dodaje Debra.  

Ove godine modna revija u Sonomi (Kalifornija) pod nazivom "Trashion Fashion Show" nije mogla da prođe bez fenomenalne Debre. Revija se svake godine održava na Dan planete Zemlje 22. aprila. i sva umetnička dela i svi dizajni napravljeni su od recikliranih materijala. 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)