Moda

OVO NIKAKO NE SMETE DA OBLAČITE U KATARU! Stroga pravila ponašanja važe za sve, pa čak i za strance! (FOTO)

Daleka arapska zemlja će u narednim danima ugostiti ljude iz svih krajeva planete zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, a evo šta turisti treba da znaju pre nego što krenu put Dohe.

19.11.2022 11:01

OVO NIKAKO NE SMETE DA OBLAČITE U KATARU! Stroga pravila ponašanja važe za sve, pa čak i za strance! (FOTO)
shutterstock.com

Država Katar domaćin je ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu na kom će se takmičiti i reprezentacija Srbije. Brojni obožavaoci najpopularnijeg sporta već su rezervisali karte i spremaju se za put na tu sportsku manifestaciju. Ipak, turisti se sve više zanimaju za pravila koja važe u toj arapskog državi, a jedno od njih se tiče i pravila oblačenja u toj dalekoj, arapskoj zemlji. 

shutterstock.com

Katar je domaćin ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu

U Kataru se preporučuje konzervativna odeća. Muškarci uglavnom nose dugačke pantalone i košulje, što je u javnosti gotovo obavezno. Ženska odeća za javnost, za razliku od one koja se nosi u hotelima ili klubovima, treba da pokriva ramena, nadlaktice i kolena. Odeća za kupanje, poput bikinija ili kupaćih kostima, dozvoljena je samo u bazenima hotela i to samo onima gde većinski odsedaju stranci. 

Godine 2014. u zemlji je pokrenuta kampanja koja bi podsetila turiste na restriktivni kodeks oblačenja. Turistkinjama je savetovano da u javnosti ne nose helanke, kratke suknje, haljine bez rukava ili kratku i usku odeću. Muškarci su upozoreni da ne nose samo šorts i majice.

Kodeks oblačenja u Dohi se malo više primenjuje nego u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je daleko fleksibilnije nego recimo u susednoj Saudijskoj Arabiji. Žene koje nisu Katarke nisu obavezne da nose abaju (dugačak crni ogrtač koji pokriva celo telo), niti da pokrivaju kosu.

- Sve dok pokrivate ramena i nosite suknje, haljine ili pantalone preko kolena, bićete u redu. U odmaralištima i hotelima možete da se oblačite baš kao kod kuće. Očekuje se da se pravila oblačenja pridržavate samo u tržnim centrima, na pijacama, kao u drugim javnim površinama u gradu - navodi se na sajtu travelfashiongirl.com.

Zima u Dohi (od decembra do marta) je prilično blaga, sa temperaturama koje se kreću oko 20 stepeni Celzjusovih.

- To su meseci u kojima ćete želeti da izađete u grad. Sportovi na vodi kao što su surfovanje su prilično popularni, kao i dnevni ili noćni izleti u okolnu pustinju. Možete se izvući sa nošenjem tipične letnje odeće, ali imajte na umu da temperatura može dosta pasti tokom hladnijih noći. Iskoristite farmerke i prihvatite da nosite druge vrste pantalona - što opuštenije, to bolje - savetuje se na pomenutom portalu. 

Inače, Katar je poslednjih nekoliko dana bio centar svetskih modnih dešavanja. U Dohi su dodeljene modne nagrade Državnog modnog saveta, otvoren je Nacionalni muzej, a u centru je bila domaćica supruga katarskog emira Šejha Moza bint Naser.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)