Lice

SELOTEJP BRIŠE BORE?! Bizaran trend ili nešto zaista efikasno, Tiktokeri su poldeli za ovim

Jeste li isprobale sve načine da svojoj koži vratite mladolikost? Možda najjeftini, a po mnogima najefikasinji način zatezanja lica uz pomoć lepljivih traka, postao je viralan trend. Evo šta stručnjaci kažu za ovaj "botoks".

15.07.2022 10:00

SELOTEJP BRIŠE BORE?! Bizaran trend ili nešto zaista efikasno, Tiktokeri su poldeli za ovim
shutterstock.com

Žene su slabe na lepotu i negu, pa su zarad nje spremne na sve. Nije im teško da izdvoje novac za razne kreme i preparate koji će bar malo ublažiti njihovu „starost“ na licu, iako često ne vide rezultate toga.  Bore se javljaju u ranoj mladosti. Koristeći mimiku one ostavljaju tragove na našem licu. Iako se zbog elastičnosti kože i kolagena u mlađim godinama koža vrati u prethodno stanje, kod mnogih ove bore ostaju trajno.

Dame su, osim krema i preparata koje im se nude na tržištu, pristale i na novi trend joge za lice, kako bi uz pomoć vežbi barem malo „ispeglale“ svoju kožu. Međutim, sada su otišle i korak dalje pa je većina njih podlegla novom tredu na Tik Toku, koji je postao viralan, a nudi novi „botoks“ i to uz pomoć selotejp trake.

Jedna korisnica ove društvene mreže podelila je svoje  rezultate nakon što je spavala sa lepljivim tračicama preko čela, tvrdeći da joj je koža nakon nedelju dana bila veoma glatka i da su se neke bore povukle.

 

@theaussierapunzel I didn’t think it would work 🤯 trying the face taping trend! #beauty #skincare #fyp ♬ Hits 2021 (Mashup) - Trinix

 

Iako mnogi tvrde kako ima efekta i da zaista pomže da se koža podmladi i skine koja godina, stručnjaci iz oblasti plastične hirurgije su ipak objasnili za „Majnd Bodi Grin“ da li to funkcioniše ili je samo još jedna u nizu prevara kojom se manipuliše ženama.

- Stavljanje maskirne trake na čelo generalno neće pomoći kod bora, ali je dobro za usmeravanje obrva. Bore su vrsta izraznih linija i formiraju se kada aktivirate mišiće lica. Pošto se kolagen tokom vremena smanjuje, koža nije u stanju da se oporavi od ovih pokreta – objašnjava plastični hirurg Entoni Jan.

Ovaj stručnjak smatra da to ne znači da ne treba da podižete obrve i pravite mimike, već da povedete računa o tome kako se vaše lice tokom spavanja odmara. On ističe da ako mislite da treba da zalepite čelo, kako biste te mišiće pustili da odmaraju, to je sasvim u redu jer će traka sprečiti da nesvesno skupljate čelo tokom spavanja i tako stvarate dodatne bore. Dakle, traka ne briše bore, ali će vas naterati da manje koristite mimiku i da tako sačuvate lice bez njih ili da ih makar smanjite.

 

 

Hirurzi smatraju da se može sprečiti nesvesno podizanje obrvama na ovaj način, ali ne i brisanje bora. Ipak, postoje i druge metode kako tretirati bore na čelu, tvrde stručnjaci. Oni savetuju ženama da koriste topikalna sredstva, odnosno ona koja pomažu da se obnovi kolagen, poput retinoida i glikolne ili mlečne kiseline. Ovi sastojci pružaju piling koži i pomažu u njenoj regeneraciji, čime ona postaje glađa i ima lepšu teksturu.

Nepravilna hidratacija može dodatno pokazati znakove starenja. Hirurg Jan kaže da su bore koje se često stvaraju ispod očiju ili oko usana od smeha uglavnom u dvadesetiim ii tridesetim godinama života, znak loše didratacije, a ne znak starenja. 

Osim zatezanja, žene ovaj trik sa trakama koriste prilikom šminkanja kako bi lakše nanele mejk ap, ali i za podizanje očiju kako bi dobile efekat kosih očiju tzv. "foksi".

 

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)