Kosa

Ne, niste umislili! Evo šta je razlog ako vas BOLI KOSA

Bol u kosi zaista ima objašnjenje stručnjaka koji objašnjavaju da je upala prouzrokovana u vlasništvu i da na nju utiču različiti spoljni uticaji koje možete kontrolisati .

22.08.2022 18:00

Ne, niste umislili! Evo šta je razlog ako vas BOLI KOSA
Foto: Shutterstock

Iako mnoge žene misle da umišljaju da ih povremeno "boli" kosa, doktori za to imaju objašnjenje i tvrde da zaista postoji to stanje i da je to pojava iza koje postoje mnogi razlozi. Mnogim ženama se dešavalo da se uhvate za glavu ne znajući da definišu odakle dolazi bol i zapravo napipaju deo oko kose i vlasišta. Doktori tvrde da je bol je ukorenjena duboko u koren kose i da ona šalje poruku o mnogim stanjima u kojima se nalazite i kako da je uklonite.

Otpustite kosu

Čvrsto vezana kosa u rep ili pletenice može prouzrokovati bol koja se širi od vlasišta kose do folikule i može, osim oštećenja kose, izazvati bol. Umesto ovakvih figura, stručnjaci savetuju ležernije stilizovanu kosu, ili ako je već vezivanje u rep nezaobilazno, da to ne bude celonedeljno, već par dana u nedelji i ne tokom celog dana. Za vreme spavanja svakako je poželjnije raspustiti kosu, jer napetost koju izaziva vezan rep može izazvati bol.

Foto: Shutterstock

Odvezivanje kose pomaže da vam kosa odmori i otkloni se napetost u vlasištu

Zaobiđite proizvode za kosu neko vreme

Korišćenje određenih proizvoda za kosu, umesto pozitivnog uticaja, nekada mogu imati suprotan efekat. Šampon za suvo pranje je pravi primer za to, jer on može kratkotrajno pomoći da se pregura dan bez pranja kose, ali dugoročno može stvoriti svrab, bol i upalu u kombinaciji sa znojem.

Perite kosu često, ali ne preterujte

Mnogi su u dilemi koliko često bi trebalo prati kosu i koliko je zapravo zdravo prati je? Činjenica je da ne treba ni u čemu preterivati, pa tako ni u ovome. S jedne strane, ako težimo da imamo čistu kosu, praćemo je češće, a sa druge strane, čestim pranjem može se narušiti prirodna Ph ravnoteža kose. Ovakvo stanje može dovesti do perutanja kose ali i do seboreičnog dertmatitisa . Da ne bi došlo do oštećenja kože i bola koji se stvara tom prilikom, stručnjaci savetuju da se opredelite za lakše šampone i one sa nežnim formulama, bez agresivnih sastojaka.

shutterstock.com

Umereno pranje kose je poželjno

Migrena podstiče bol u kosi

Stručnjaci tvrde kako je bol češća kod onih koji pate od migrene. Alodinija je prisutna kod dve trećine ljudi i manifestuje se bolom pri običnom dodiru. Svi nadražaji prouzrokovani dodirom, češljanje, stavljanje kape, vezivanje kose može izazvati bol.

Najuniverzalniji savet koji su stručnjaci dali svim damama koje se suočavaju sa ovim problemom, jeste da ređe vezuju kosu i da je puste da povremeno odmori.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)