Kosa

NE MENJATE ŠAMPON ZA KOSU? Evo da li je to pametno!

Najvažniji proizvod kada je nega kose u pitanju je svakako šampon. Bez njega higijena ne može da se zamisli, a evo koliko je pametno da se šampon (ne)menja godinama

17.08.2022 13:00

NE MENJATE ŠAMPON ZA KOSU? Evo da li je to pametno!
shutterstock.com

Suva, masna i lomljiva kosa često su posledica izbora šampona koji koristimo, a kada pronađemo onaj koji je savršen za naše vlasi, često ga ne menjamo ni po koju cenu.

Frizerka Saša Višnjički otkriva da nije poželjno da se godinama koristi isti šampon jer se spoljašnji faktori, pa i sama koža glave konstantno menja.

- Kosa se svojom kvalitetom, stepenom suvoće i stanjem temena menja kroz život. Ona stari kao i mi i reaguje čak i na promenu godišnjih doba. Poznato je i da upija vlagu iz spoljašnje sredine, pa ne izgleda isto u svim vremenskim prilikama. Dakle, nije isto da li je napolju 35 stepeni Celzijusa ili -10 - objašnjava frizerka.

Ipak, poznato je da neke dame ostaje verne omiljenoj marki šampona i ne žele da ga promene jer veruju da je on idealan za njihovo vlasište. To često može d napravi dodatni problem.

 

 

- Najčešći problem je kod devojkaka koje u želji da odmaste kosu koriste šampon protiv masne kose duži vremenski period, a vlasi i dalje ostaju masne. Ukoliko spadate u ovu grupu dama, morate da shvatite da je masna kosa problem lojnih žlezdi na čiji rad utiče mnogo faktora. Korišćenjem tih šampona se teme se isušuje jer su oni agresivniji , pa kosa postaje lomljiva i suva na krajevima, a teme je i dalje masno. Probm+lem postaje izraženiji ako se ne koristi regenerator jer veruju da će tako dodatno umastiti vlasi. Ovo je situacija kada je veoma poželjno promeniti šampon, ali i početi sa korišćenjem regeneratora, može čak i onih u spreju koji se ne ispiraju, ali olakšavaju rasčešljavanje - objašnjava Višnjički.

Dakle, potrebno je pratiti kako kosa reaguje i ako primetite da je postala suva ili se brže masti, vreme je da se konsultujete sa stručnjakom i promenite sredstvo za pranje kose.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)