Kosa

OVIH 5 stvari nikako ne radite svojoj kosi: Triholog otkriva gde VEĆINA ŽENA GREŠI

Naše vlasi često maltretiramo, a da toga nismo ni svesni. Evo gde svi grešimo kada je kosa u pitanju!

04.08.2022 16:00

OVIH 5 stvari nikako ne radite svojoj kosi: Triholog otkriva gde VEĆINA ŽENA GREŠI
FOTO: Printscreen/ Instagram/thehealthyhur

Na paklenim letnjim vrućinama, većini žena je nazamislivo da nose puštenu kosu, te je većina nas veže u rep ili skupi u punđu. Ipak, da li ste znali da takve naizgled bezazlene stvari izazivaju ozbiljna oštećena na vlasi i dovode do opadanja kose. Portal Srećna Republika vam donosi ključnih 5 saveta trihologa koji će spasiti vašu grivu.

Naime, trihološkinja Tejlor Rouz je setifikovani lekar za kosu. Ona je na svom Instagram profilu objavila video u kojem objašnjava 5 stvari koje ona nikada ne bi uradila svojoj kosi. Na našu veliku žalost, ove navike su jako učestale kod većine žena, te ih valja na vreme ispraviti, dok šteta na kosi ne bude prevelika.

1. Redovno nošenje zalizane punđe

Tejlor savetuje da se kose ne zalizuje unazad i ne skuplja u punđu više od jednom nedeljno. Iako svi mi volimo kada nam vasi ne padaju preko lica i ne ulaze u oči, povlačenje kose unazad izaziva trakcioonu alopeciju i povlačenje linije kose.

2. Često korišćenje gumice za kosu

Elastične gumice se nalaze u neseseru svake žene, ali malo koja dama zna da su baš one ubitačne za naše vlasi. Osim toga što izazivaju trakcionu alopeciju, takođe dovode do lomljenja dlake. Umesto običnih gumica, odlučite se za one prevučene svilom ili satenom, jer su ovi materijali mnogo blaži i nežniji prema kosi.

3. Ulazak u bazen dok vam je kosa suva

Tejlor kaže da je kosa kao sunđer i da ukoliko je ne natopimo čistom vodom pre ulaska u bazen, ona će u suvom stanju upiti hlorisanu vodu iz bazena, što naravno šteti vlasima. Osim toga, sve farbane i blajhane plavuše bi trebalo da znaju da je baš ovo razlog što im kosa ponekad pozeleni dok se kupaju u bazenu.

4. Odlazak na spavanje dok je kosa još mokra

Trihološkinja savetuje da ovo nikada ne bi trebalo da radimo. Kosa je najranjivija i najslabija baš onda kada je mokra. Stoga, ukoliko odlazite na spavanje dok vam je kosa još mokra ili vlažna, to bi moglo izazvati velika oštećenja na vlasima.

5. Sušenje kose odmah nakon izlaska iz kade

Umesto da se pravo iz tuš kabine hvatate za fen, ostavite kosu da se većim delom osuši prirodno. Kada je 80 odsto suva, možete uzeti četku i fen u ruke i stilizovati vlasi. Takođe, kada god ste u mogućnosti, izbegavajte četkanje mokre kose. Na taj način ćete smanjiti mogućnost da dođe do oštećenja na vlasima i očuvati zdravu, jaku i lepu kosu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)