Kosa

Celog života POGREŠNO PEREMO KOSU! Stručnjak otkriva šta je glavni uzročnik OPADANJA VLASI!

Brad Mondo, profesionalni frizer iz Njujorka, tvrdi da prevelika količina šampona može da bude kobna, ali i masaža temena u kojoj mnoge od nas uživaju kada su u salonima.

25.06.2022 18:00

Celog života POGREŠNO PEREMO KOSU! Stručnjak otkriva šta je glavni uzročnik OPADANJA VLASI!
shutterstock.com

Pranje kose je deo redovne higijene, a već odavno je poznato da je dovoljno da vlasište na glavi šamponiramo i sa njega uklanjamo prljavštinu 2-3 puta nedeljno. Takođe se zna da, ukoliko vam se kosa preterano masti, možete da je perete 3 puta nedeljno, tačnije svakoga drugog dana, a da, s druge strane, osobe koje imaju suvo teme, to mogu da čine 2 puta u sedam dana.

Saveti frizera, kada je u pitanju održavanje higijene glave, uglavnom podrazumevaju da prilikom pranja kose treba dobro da istrljamo i teme.

Masaža temena je nešto što veoma prija i mnoge dame uživaju upravu u tom ritualu opuštanja. Ipak ma koliko to delovalo relaksirajuće, najnovija saznanja idu protiv teze da teme glave treba toliko detaljno da tretiramo.

shutterstock.com

Masaža temena prija, ali i dodatno mrsi kosu

Brad Mondo je profesionalni frizer iz Njujorka koji je došao do saznanja da ne bi trebalo da previše peremo i masiramo sam potiljak glave prilikom pranja kose.

- Kosa se tokom svakog pranja prilično zamrsi. Znam koliko je dobar osećaj kada vam frizer izmasira vrat, a posebno potiljak posle stresnog dana. Ipak, time vam se kosa samo dodatno zamrsi. Prilikom rasčešljavanja može doći do naglog čupanja zapetljanih vlasi. Na kraju sve to dovodi do opadanja dlaka - odgovorio je Mondo koji je preterano pranje temena glave okrivio za opadanje kose.

shutterstock.com

Poslušajte stručnjake prilikom pranja kose

On savetuje da umesto preteranog utrljavanja i masiranja temena treba šamponom prati samo kosu i to sa jedne na drugu stranu.

- Ne koristite ni preterano hladnu vodu za pranje. Možda ste čuli da ona dobro deluje na vlasište, ali to nije tačno i najbolje je da koristite mlaku vodu. Takođe, izbegavajte da sa vrele vode prelazite na hladnu i obrnuto - naglasio je stručnjak. 

Previše šampona je još jedna od grešaka prilikom pranja.

- Idealna količina šampona za kosu je veličine dva novčića. Jedan za prednji deo glave, a drugi za potiljak - dodao je on za kraj. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)