Kosa

REŠENJE ZA TRAJNE LOKNE: Minival voćnim kiselinama!

Ukoliko želite da imate dugotrajnu frizuru koju ćete lako stilizovati za samo nekoliko trenutaka, onda bi minival sa voćnim kiselinama mogao biti pravo rešenje za vas.

10.03.2022 17:00

REŠENJE ZA TRAJNE LOKNE: Minival voćnim kiselinama!
shutterstock.com

Većina žena voli da svoju kosu povremeno ukovrdža. Iako se takav izgled, vrlo lako postiže na više načina, uz pomoć figara, viklera za kosu ili čak i kaiša od bade mantila, sam njihov efekat je kratkotrajan. Ukoliko želite trajne lokne, portal Srećna Republika vam otkriva sve što treba da znate o minivalu sa voćnim kiselinama.

Naravno, kada god pomenemo minival, uglavnom su nam sitne lokne prva asocijacija na njega. One su bile izuzetno popularne osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ipak, znamo da je ovu frizuru nekada je bilo moguće uraditi samo uz pomoć jakih i agresivnih sastojaka koji su oštećivali kosu. Vremenom je ovaj tretman evoluirao, pa se danas zahvaljući voćnim kiselinama smatra potpuno prirodnim i što je najvažnije, ne oštećuje dlaku.

pexels.com

Devojka kovrdžave kose

Šta je minival voćnim kiselinama?

Minival sa voćnim kiselinama predstavlja sve traženiji tretman oblikovanja frizure. Na ovaj način, na kosi se oblikuju lokne koje u zavisnosti od vaših afiniteta, mogu biti krupnije, sitnije ili opuštenije. Sam proces moguće je raditi na plavoj, blajhanoj kosi, pramenovima, odnosno na svim podlogama i nijansama. Koriste se preparati na bazi silikona i proteina što je od posebnog značaja jer trenutno oporavljaju dlaku, utičuću na njenu otpornost i pojavu novih oštećenja.

Razlika između klasičnog i minivala voćnim kiselinama

Ovakav način oblikovanja kose je dobar baš zato što kiseline koje se koristi za tu namenu sadrže veliki broj hranljivih sastojaka koji značajno utiču na kvalitet same dlake. U odnosu na klasičan minival, koji u sebi sadrži tioglikolne kiseline i amonijak, koji mogu poprilično da oštete dlaku, voćne kiseline su neuporedivo blaže. Bez obzira na to, one daju podjednako dobar efekat lokni. Nakon 6 meseci koliko je potrebno da se kosa vrati u prvobitno stanje u kome je bila, odnosno da minival nestane, kosa neće biti suva i oštećena i ne treba joj nikakva posebna nega, osim one uobičajene koju redovno primenjujete. Savet je da se za zdravu i negovanu kosu uvek koriste prirodni šamponi bez sulfata. Osim što su pogodni za sve tipove kose, pružaju joj hidrataciju i štite od mogućih oštečenja.

Kako se radi minival voćnim kiselinama?

Ovaj tretman radi se po istom principu kao što se radi i klasičan minival za kosu. Kosa se navija plastičnim, drvenim ili viklerima napravljenih od nekog drugog materijala. Sam proces traje neuporedivo kraće od klasičnog minivala, što je morate priznati velika ušteda vremena, piše portal Sve o kosi.

Nekada, dok su još naše bake pravile ovakve frizure, odlazak u salon je značio odvajanje minimum nekoliko sati kako bi kosa bila oblikovana baš onako kako je potrebno. Kosa se delila parcijalno i namotavala viklerima. Potom se nanosila kiselina koja je u određenoj meri uticala na to da kvalitet dlake postane slabiji. I naravno, pošto je reč o jakim kiselinama, miris koji se stvara bio je poprilično jak i neprijatan.

Danas taj proces traje znatno kraće i mnogo je pojednostavljen. Osim što ni u kakvoj meri ne pričinjava štetu vašoj kosi, on dlaku čini jačom, bujnijom i lepšom. Sama brzina navijanja viklera zavisi i od spretnosti i rutine frizera. Obratite posebnu pažnju da ovakav minival radite u proverenom salonu, jer se dešavalo da nestručno osoblje uradi tretman čiji efekat ne traje duže od mesec dana. Takođe će i vreme trajanja samog procesa, ukoliko frizer to često ne radi, biće duže.

Neretko se dešava da pojedinci prihvate da urade minival sa voćnim kiselinama iako za to nisu posebno obučeni, odnosno, do tada su to ili retko radili ili nemaju nikakvog iskustva sa ovom tehnikom. U tom slučaju može nastati problem.

Kompjuterizovani minival voćnim kiselinama

Jedna od novijih metoda koje se koriste pri izdradi minivala voćnim kiselinama je kompjuterski program koji prema paremetrima kao što su boja, dužina i gustina kose daju i određeno vreme kojeg se treba pridržavati kako bi frizura bila savršena. Ova novija tehnologija znatno olakšava i ubrzava vreme nanošenja minivala voćnim kiselinama. Nakon unetih neophodnih podataka, kompjuter određuje minutažu koja će biti potrebna da se ceo proces minivala odradi.

Koliko traje minival voćnim kiselinama?

Budući da se ovakvi tretmani obavljaju isključivo u frizerskom salonu, minival voćnim kiselinama najčešće traje od 3 do 6 meseci. Dužina trajanja zavisiće pre svega od vrste lokni za koje se odlučite, kvaliteta dlake, ali i same dužine, gustine i debljine vlasi. Ukoliko imate zdravu dlaku, to može biti velika prednost, jer nudi dugotrajno rešenje. Sam proces izrade minivala traje ukupno oko sat vremena ukoliko su frizeri spretni i brzi.

pexels.com

Plavokosa devojka sa kovrdžama

Prednosti tretmana voćnim kiselinama

Osnovna prednost minivala voćnim kiselinama je to što dlaka nakon samog korišćenja postaje regenerisana i vidno osvežena. Takođe, njegova primena je posebno praktična tokom letnjih meseci. Nakon minivala sa voćnim kiselinama, dame ne moraju brinuti o svojim frizurama već mogu uživati na moru, bazenu, reci i u svakom trenutku imati savršeno oblikovane lokne. Sve što treba da uradite je da kosu izgužvate i za svega nekoliko trenutaka, dobijete savršeno oblikovane lokne. Minival voćnim kiselinama kosi pruža sjaj i neophodnu negu, kosa postaje hidrirana, vitalnija i sa efektom boljeg volumena. Ukoliko imate problem i vaša kosa raste sporo a dlaka je tanka, minival sa voćnim kiselinama može biti odlično rešenje za vas. Tako ćete postići da dlaka izgleda gušće, a cela frizura bujnije.

pexels.com

Brineta sa kovrdžama

Mane minivala voćnim kiselinama

Jedina mana ovog tretmana, ako se to uopšte može smatrati manom, je to što se ovaj tretman ne preporučuje za izuzetno kratku kosu. Ipak ukoliko imate ovakvu dužinu nije nemoguće tretirati je na ovaj način. Može se dogoditi da lokne ne ispadnu baš onako kako ste zamišljali, jer se moraju koristiti najsitniji vikleri, koji možda neće dati baš onakav efekat kakav ste zamišljale.

Komentari (0)