Kosa

POMAMA ZA KERATINOM: Da li zaista postoji trajno ispravljanje kose i kome je namenjeno?

Usud svih žena kovrdžave kose je da žele ravnu i glatku dlaku. One dame koje pak imaju ravnu kosu žele guste i bujne kovrdže. Da li smo našli način koji bi udovoljio svakome?

08.03.2022 12:00

POMAMA ZA KERATINOM: Da li zaista postoji trajno ispravljanje kose i kome je namenjeno?
pexels.com

Poslednjih godina se mnogo priča o keratinskom ispravljanju kose i njegovim zadivljujućim rezultatima. Ipak, da li je stvarnist tako magična kao što se pripoveda? Portal Srećna Republika vam otkriva.

Za početak, treba istaći da je keratin prirodni sastojak kose i da sam po sebi nije štetan. Istina je da su ranije varijante keratinskih tretmana bile prepune štetnih hemikalija i da su bile opterećujuće koliko za samu vlas i kožu glave, toliko potencijalno i za ceo organizam.

pexels.com

Devojka ravne kose

Ipak, kao i sa svim sferama, tako je i keratinsko ispravljanje kose napredovalo, te se sada koriste mnogo manje agresivni šamponi i tretmani koji nisu ni približno invazivni a daju sjajne rezultate. Za kovrdžavu i talasastu kosu su sjajni jer joj vraćaju hidrataciju pored ispravljanja, budući da je teksturisana kosa prirdono suvlja i pod većim rizikom od oštećenja.

Keratinski tretmani se obično dele u dve grupe, one koji služe za revitalizaciju dlake i one koji služe za polutrajno ispravljanje kose. Ističemo da je to ipak polutrajna metoda, jer se nakon nekog vremena isprere sa dlake, u periodu od 3 do 6 meseci, a pored toga kosa raste, te izrastak zahteva ispravljanje čim prirodna tekstura kose postane vidljiva.

pexels.com

Devojka kovrdžave kose

Tretmane za dubinsku hidrataciju i oporavak na bazi keratina kosriste i dame sa ravnom kosom kako bi se popunila oštećenja na vlasi i kako bi se kosi vratila svilenkasta i glatka tekstura. Koliko često ćete morati da ponavljate tretman, zavisi od toga koliko često perete kosu i koliko brzo ona izrasta.

Ovi tretmani imaju neka svoja ograničenja, te se ketarinski tretmani ne preporučuju trudnicama i dojiljama, barem ne oni koji imaju aldehid. Pored toga, isparenja prilikom feniranja ili ravnanja kose presom tokom tretmana si izuzetno jaka i agresivna po oči i disajne puteve, te se ne preporučuje osobama koje imaju respiratorne problem i suve i osetljive oči.

pexels.com

Devojka plave kose

Keratin zahteva održavanje koje nije jeftino, jer vas obavezuje na korišćenje preparata za negu i šampona koji u sebi ne sadrže sulfate, kako bi efekat keratina duže trajao i kako bi se sporije ispirao sad lake. Ovi spevijalizovani preparati su označeni kao pro keratin na ambalaži i koštaju osetno više od običnih šampona, maski i regeneratora.

Na poslednjem mestu ali ništa manje značajno, nešto što smo već pre pomenuli. Keratin stvara zavisnost, na neki način. Naravno, ne hemijsku, ali vas obavezuje na ponavljanje tretmana. Zbog načina na koji se izvodi, kada se dlaka dubinski pere i otvara kako bi se keratin vezao za nju, čim preparat krene da se ispira, dlaka će biti izloženija uticajima i podložnija oštećenjima. Pored toga, čim kosa izraste, moraćete da ponavljate tretman kako bi kosa izgledala ujednačeno a ne pola ravno pola talasasto.

pexels.com

Devojka riđe kose

Nakon tretmana nećete smeti da perete kosu nedelju dana a ukoliko želite da je uvijete nakon ispravljanja, rezultati će biti znatno slabiji. Uslovljava vas i što se tiče kolorizacije, jer ćete morati da sačekare barem dve nedelje kako biste se ofarbali ili izvlačili pramenove a ako na keratin dođete sa svežom bojom ili friškim pramenovima, računajte da će boja izbledeti ili će se toner isprati te vam se može desiti da vam pramenovi izgledaju malo žuto ili narandžasto, u zavisnosti od boje preliva.

 

 

 

Komentari (0)