Kosa

FRIZER ZAPANJEN ONIM ŠTA ŽENE RADE: Opasan trend koji uništava kosu, perika vam ne gine!

Izlazak na sunce posle limunovog soka je najgora moguća kombinacija!

27.07.2024 14:50

FRIZER ZAPANJEN ONIM ŠTA ŽENE RADE: Opasan trend koji uništava kosu, perika vam ne gine!
TikTok-alyssakimber

Mnoge žene tokom letnjih meseci koriste prirodne metode za izbeljivanje i posvetljivanje kose, a jedna od najpopularnijih je upotreba limunovog soka. Trend posvetljivanja kose limunom postao je viralan zahvaljujući influenserkama koje ga preporučuju na društvenim mrežama. 

Navodno, žene bi trebalo pre izlaska na sunce da iscede limun i nanesu sok na kosu, verujući da će im to doneti brže i prirodneo svetlije pramenove. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ova metoda može ozbiljno oštetiti kosu.

Trik sa limunovim sokom je pogrešan

- Trik sa limunovim sokom nije novitet, ali je ponovo postao popularan na TikToku. Uprkos tvrdnjama da nudi brze i prirodne pramenove, izričito savetujem da ni po koju cenu ne koristite sok od limuna za posvetljivanje kose - ističe frizer Ijan Tarner za Mind Food. 

 

 

Tarner objašnjava da kiselost limuna može oštetiti ne samu kosu, već i teme, te poremetiti pH ravnotežu.

- Limun ima izuzetno visoku kiselost sa pH vrednošću oko 2, dok se prirodni pH temena i kose kreće između 4.5 i 5.5. Ova izrazito kisela priroda može poremetiti prirodnu pH ravnotežu vašeg temena glave i kose, što može rezultirati skidanjem zaštitnog sloj sa vlasi kose, dovodeći do suve, lomljive i oštećene kose - objašnjava Tarner.

Kosa svetlija, ali skroz oštećena

Iako kosa nakon primene limunovog soka može izgledati svetlija, dugoročni efekti su suprotni. 

- Kosa posle limunovog soka izgleda dobro, ali dugoročno ostaje suva jer kiselina uklanja prirodna ulja. Ovo se posebno odnosi na toplije mesece kada je kosa sklona isušivanju. Osim toga, ako sok dospe na teme, može izazvati iritaciju, crvenilo i ljuštenje. U teškim slučajevima, može čak dovesti do rana za koje treba i do mesec dana da zarastu, a za to vreme nećete valjda nositi perike - upozorava frizer.

Sve to je potvrdila i TikTokerka Ališa Kimber.

 

 

Na kraju, Ališa savetuje ženama da se obrate stručnjacima za posvetljivanje kose, umesto da koriste kućne trikove koji mogu naneti trajnu štetu. Postoje mnoge sigurne i efikasne metode koje neće oštetiti vašu kosu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)