Kosa

KOSA VAM SE PROREĐUJE? Evo jednostavnih trikova kako da vam bude gušća za svega par nedelja!

Promene u izgledu mogu na naše samopouzdanje jer je to deo našeg izgleda.

21.04.2024 09:40

KOSA VAM SE PROREĐUJE? Evo jednostavnih trikova kako da vam bude gušća za svega par nedelja!
shutterstock.com

Kosa je nešto čemu žene posvećuju posebnu pažnju. Budući da je mnogi smatraju glavnim ukrasom žene, s razlogom je na vrhu prioriteta kada su nega i izgled u pitanju. Svakodnevno gubimo 50 do 100 vlasi, međutim, studije pokazuju da 50 odsto žena može doživeti primetan gubitak kose u nekom trenutku svog života. 

To naravno ne mora da bude vaša noćna mora i nešto što vas tišti, jer postoji mnogo stvari koje možete pokušati kako biste vratili svojoj kosi gustinu i sjaj. Vodeći stručnjak iz industrije za negu, Lujza Bajlaj iz Londona, tvrdi kako je dovoljno samo pridržavati zdrave ishrane, uravnotežene rutine spavanja i nežne nege kose kako bi se gubitak vlasi stavio pod kontrolom.

shutterstock.com

Uravnotežena ishrana može doprineti smanjenju rizika od gubitka kose

Međutim, ako promene u načinu života ne funkcionišu, potrebno je utvrditi glavni uzrok gubitka kose. 

- Konsultujte se sa lekarom, ako ove promene ne pomažu, jer će on da uradi krvne testove, biopsiju vlasišta ili svetlosnu mikroskopiju kako bi utvrdio glavni uzrok opadanja kose, Takođe će vas obavestiti da li postoje neki medicinski problemi ili nedostaci- kaže Lujz za britanski The Sun.

Ukoliko ste čvrsto odlučili da zgusnete kosu, ona savetuje da odbacite toplotne aparate poput fena i pegle za kosu. Za dame koje se farbaju, važno je da boja koju koriste bude "visokokvalitetna", jer hemikalije koje se nalaze u nekim bojama mogu iritirati kožu i izazvati lomljenje i oštećenje kose.

Šta najčešće uzrokuje gubitak kose?

Mnogi zanemaruju to da je gubitak kose često posledica stresa, napominje ona. Nivoi stresa, narušavaju hormone koji doprinose zdravlju kose. 

- Kada je nivo stresa posebno visok, hormoni na koje se oslanjamo za punu i bujnu kosu ne deluju kako bi trebalo i to dovodi do povećnog gubitka kose. I emocionalni i fizički šok mogu usled promene raspoloženja izazvati hormonsku neravnotežu što može da uključuje tugu, slomljeno srce, traumu i anksioznost - dodaje ona.

shutterstock.com

Gubitak kose može biti povezan sa nekim medicinskim problemom ili nedostacima u ishrani

Ne treba zanemariti činjenicu da hormoni menopauze i post trudnoće takođe mogu dovesti do značajnog gubitka kose.  Ipak, ukoliko ne doživljavate nikakav stres koji je povezan sa hormonima, verovatno imate neki nedostatak u ishrani.  Lujz upozorava da gvožđe koje je neophodno za rast kose pomaže u prenosu kiseonika do folikula tako da oni koji imaju anemiju mogu doživeti gubitak kose.

Osim gvožđa, nedostatak vitamina uključujući vitamin B12, folat i riboflavin povezani su sa opadanjem kose kao i omega 3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje vlasišta, a taj nedostatak dovodi do suve i lomljive kose.

Kako navodi ona, kosa se sastoji od proteina koje je neophodno svakodnevno unositi kroz zdravu količinu onih životinjskog ili biljnog porekla kako bi vaša kosa bila jaka.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)