Kosa

NATERAJTE KOSU DA RASTE BRŽE I BUDE JAČA: Dermatolog otkriva 8 trikova koje možete da primenite već danas! (FOTO)

Jedan od načina da ojačate vlasi je da izbegavate hemikalije u proizvodima za negu.

07.04.2024 15:15

NATERAJTE KOSU DA RASTE BRŽE I BUDE JAČA: Dermatolog otkriva 8 trikova koje možete da primenite već danas! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Kosa je najlepši ukras na ženi i nešto čemu svaka dama posvećuje posebnu pažnju. Lepa i negovana kosa može ojačati samopouzdanje, ali isto tako može i da ga uruši ukoliko je oštećena i lošeg kvaliteta. Jedan od sigurnih načina da ojačate kosu svakako je izbegavanje hemikalija u proizvodima za negu kose. Dermatolog dr Rizbah Raj Šarma objašnjava kako postoji nekoliko osnovnih uzroka koji utiču na koren kose, zbog čega može biti lošeg kvaliteta. To su hormonska neravnoteža, nedostaci u ishrani, prekomerno toplotno oblikovanje, hemisjki tretmani i stres.

Slab koren može dovesti do gubitka kose, manjeg broja folikula, manje gustine i stvaranje lomljivih i grubih pramenova, navodi se na portalu healthshots.com. Ovo su neki od načina kako da ojačate kosu:

1. Hranite se zdravo

Dobra i izbalansirana ishrana bogata proteinima podstiče rast kose. Protein pomaže kosi da se regenriše i raste. Osim njega, ključan je i vitamin B7 koji pomaže dugoročnom razvoju kose. Pored ovoga, neophodno je da hrana obiluje gvožđem i cinkom čiji nedostatak može dovesti do stanjivanja i gubitka kose. 

shutterstock.com

Hrana bogata vitaminima i mineralima je ključna za zdravlje kose

 

2. Masaža skalpa

Masaža skalpa je neophodna za zdravlje kose i podsticanje rasta. Jedna studija iz 2016. godine pokazala je da samo četiri minuta masaže skalpa može povoljno da utiče na debljinu i snagu kose. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi u folikuli, što obezbeđuje snabdevanje kiseonikom i ključnim hranljivim materijama za razvoj vlasišta. To rezultira jačim i zdravijim pramenovima.

3. Aloja vera

Aloja vera je dobra za kožu i to mnogi znaju, ali ima prednosti i za zdravlje kose. Njene prirodne umirujuće karakteristike čine je odličnim sredstvom za ublažavanje iritacije i suvoće vlasišta. Aloja vera gel je prirodni regenerator koji kosi daje vlagu i poboljšava njenu strukturu.

4. Maska od jaja

Jaja su bogat izvor proteina, zbog čega su maske od ove osnovne namirnice odličan "lek" i za našu kosu. Doktor Šarma ističe da jaje obiluje vitaminima A i D, kao i biotinom i folatom koji neguju kožu glave i folikulu dlake.

shutterstock.com

Jaja su izvor proteina koji je ključan za rast i razvoj kose

 

5. Ispiranje zelenim čajem

Antioksidativna svojstva zelenog čaja olakšavaju stimulaciju folikula dlake i podstiču rast kose. Sastojak iz ovog čaja poznat kao katehin povoljno utiče na dihidrotestosteron, hormon koji je povezan sa gubitkom kose.

6. Cvet hibiskusa

Cvetovi hibiskusa su obogaćeni vitaminima i aminokiselinama koji neguju folikule dlake, stimulišući tako zdrav rast kose. Bez obzira da li ga koristite u domaćoj radinosti ili je ugrađen u proizvode za negu kose, hibiskus povoljno deluje na rast i lepotu vlasi.

7. Kokosovo mleko

Ovo mleko je bogat izvor esencijalnih masti, proteina i hranljivih materija. Kokosovo mleko neguje kožu glave i folikulu dlake, a ujedno hidrira kosu i vlasište, pa ga zbog toga stručnjaci preporučuju za nanošenje na kosu barem jednom sedmično.

shutterstock.com

Kokosovo mleko hidrira i jača vlasište

 

8. Pravilna hidratacija

Održavanje odgovarajuće hidratacije je neophodno za podsticanje optimalnog rasta kose. Pravilna hidratacija podstiče zdravlje vlasišta sprečavajući svrab, suvoću, i ljuštenje kože. Odgovarajuća hidratacija olakšava efikasan transport vitalnih hranljivih materija i kiseonika do kože glave neophodnih za ishranu folikula dlake, ali i za stimulaciju rasta kose.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)