Kosa

ZBOG TIKTOK IZAZOVA NEDELJAMA NE PERU KOSU: Lekari upozoravaju na novi trend, zbog njega biste mogli da ostanete ćelavi! (VIDEO)

"Treniranje kose" postalo je sve popularnije u svetu, a sada se oglasila i struka.

15.11.2023 17:10

ZBOG TIKTOK IZAZOVA NEDELJAMA NE PERU KOSU: Lekari upozoravaju na novi trend, zbog njega biste mogli da ostanete ćelavi! (VIDEO)
shutterstock.com

Novi trend na popularnoj aplikaciji TikTok privukao je veliku pažnju korisnika, a naziva se "treniranje kose". Ovaj trend se zasniva na što manjem pranju kose kako bi se ona i vlasište "istrenirali" da izgledaju lepše i zdravije.TikTokeri koji slede ovaj trend veruju da će na taj način uspeti da uspore stvaranje masnoće na vlasištu i da ne bi morali često da peru kosu.

Hashtag #hairtraining je prikupio preko 164,1 milion pregleda na TikToku, što govori o velikoj popularnosti ovog trenda. Jedna od najpopularnijih kreatorki sadržaja na ovoj aplikaciji, a koja se bavi zdravljem i lepotom kose, u svom videu tvrdi da nije prala kosu 33 dana, a da je ovo bio samo treći put da je pere ove godine. Njen video, objavljen 7. aprila, prikupio je 5,7 miliona pregleda i 613 hiljada lajkova. U snimku je otkrila i da pre pranja kose nanosi ulje od ruzmarina na vlasište i ostavlja regenerator preko noći.

 

 

Ova objava je podelila javnost, dok su neki skeptični prema ovoj metodi, drugi je podržavaju. Međutim, brojni stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi ovaj trend mogao da dovede do gubitka kose. Jedna od njih je i estetska lekarka Fariha Anvar, koja tvrdi da neredovno pranje kose može da dovede do razvoja seboroičnog dermatitisa, stanja koje se karakteriše crvenilom, svrabom i upalom vlasišta, a češanje može dovesti do gubitka kose.


Američka akademija za dermatologiju preporučuje da učestalost pranja kose zavisi od uzrasta, tipa kože i teksture kose. Na primer, osobe sa kovrdžavom kosom bi trebalo da peru kosu jednom nedeljno ili svake druge nedelje, dok se osobama sa masnim vlasištem preporučuje pranje jednom dnevno.

Ovo nije prvi put da su higijenske navike podelile TikTok zajednicu. Sličan trend se pojavio i 2021. godine, kada su mnogi kreatori postali svetska senzacija zbog objava da se tuširaju samo jednom svake dve ili tri nedelje.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)