Kosa

OVE GREŠKE PRAVIMO PRILIKOM FARBANJA KOSE U PLAVO: Saveti kojima ćete se rešiti žute nijanse i bez odlaska kod frizera!

Postoji više faktora koji određuju kako će vaša kosa primiti farbu, a jedan od njih je i crveni pigment koji je najzastupljeniji na našim prostorima.

26.10.2022 20:01

OVE GREŠKE PRAVIMO PRILIKOM FARBANJA KOSE U PLAVO: Saveti kojima ćete se rešiti žute nijanse i bez odlaska kod frizera!
Pixabay.com

Da li će kosa postati žuta nakon farbanja zavisi od mnogo faktora od kojih je zapravo najvažniji pigment vaše kose. Sama farba nije dovoljna da se postigne željena boja. U zavisnosti od pigmenta, nekome će biti potrebno blajhanje pre samog nanošenja boje.

Treba imati u vidu da žene sa naših prostora najčešće imaju crveni pigment koji je i najproblematičniji kada je u pitanju nijansiranje vlasi. 

pexels.com

Nekoliko faktora utiču na konačnu nijansu boje koja se dobija nakon farbanja

Naredni faktor koji utiče na pojavu žute kose je vaša prirodna boja koja u značajnoj meri može otežati ili olakšati sam postupak farbanja. Osobama sa plavom kosom je neuporedivo lakše da postignu željenu nijansu bez bojazni da će njihove vlasi poprimiti žućkasti pigment, piše sajt Sveokosi.

pexels.com

Savršene plave pramenove imaju žene svetlije prirodne boje kose

Prirodnim plavušama, koje imaju prirodno plavu kosu, biće potrebna samo kvalitetnija farba, dok dame koje imaju tamniju boju kose moraju prethodno koristiti blanš. Birajte plavi blanš i mešajte ga sa hidrgenom od 9% ako imate smeđu, a sa hidrogenom od 12% ukoliko imate crnu kosu, i to u razmeri 1:3.

Za farbanje u plavo od velikog je značaja ton koji boja ima u sebi. Upravo on definiše kakav će odsjaj kosa imati. Obavezno pročitajte uputstvo na kom piše koliko tonova boja posvetljuje.

Farbe za kućnu upotrebu najčešće posvetljuju od 2 do 4 tona, dok one koje koriste profesionalci od 6 do 7 tonova.

pexels.com

Dobro birajte farbu u odnosu na tonove

Kako biste uklonili pomenuti crveni pigment sa kose, jedan od načina da to postignete jeste da uradite predpigmentaciju. Za sprovođenje togpostupka potrebno je prilično dosta vremena pa se iz tog razloga on veoma retko sprovodi. Uklanjanje pigmenta sa kose drugačije se naziva i suvo farbanje. To znači da se boja bez upotrebe hidrogena nanosi na kosu. Neophodno ju je držati bar pola vremena koliko se to inače radi kada je klasično farbanje kose u pitanju. Nakon toga, kosu je potrebno prefarbati željenom bojom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)