Kultura

NAJFATALNIJA ŽENA 20. VEKA OKO KOJE SE I DANAS PLETU LEGENDE: U smrt je otišla sa osmehom uz poljubac streljačkom vodu!

Na današnji dan pre tačno 107 godina pogubljena je Mata Hari najmisterioznija žena 20. veka.

15.10.2024 18:55

NAJFATALNIJA ŽENA 20. VEKA OKO KOJE SE I DANAS PLETU LEGENDE: U smrt je otišla sa osmehom uz poljubac streljačkom vodu!
Credit: De Luan / Alamy / Alamy / Profimedia

I posle više od 100 godina jedna žena i dalje budu pažnju, oko njenog života se ispredaju legnede, a zapravo ni do danas niko ne zna ko je ona zapravo bila. Prozvali su je najfatalnijom ženom 20. veka jer njenoj lepoti niko nije mogao da odoli. Tačno na današnji dan 15. oktobra 1917. streljana je Mata Hari jedna od najmisterioznijih žena prošlog veka.

Ova lepotica, glamurozna egzotična plesačica i žena izuzetne inteligencije rođena je 7. avgusta 1876. u Holandiji u bogatoj porodici kao Margareta Zele. Rasla je u svili i kadifi, a sve se srušilo nakon očevog bankrota i majčine smrti. Uplašena za budućnost sa samo 18 godina se udala za holandskog pukovnika, odselila se na Javu i rodila dvoje dece. Međutim, on je tukao i maltrertirao, pa je pobegla od njega glavom bez obzira. 

Nakon razvoda Margareta je u Pariz gde je radila kao egzotična plesačica i gde su je navodno Nemci vrbovali da bude njihova špijunka. Nastupala je samo za bogatu klijantelu, u Milanu, Beču, Berlinu i Monte Karlu. Govorila je sedam svetskih jezika i lako se uklapala u elitno društvo. Sama sebe je nazvala Mata Hari što na malajskom znači Sunce.

Credit: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Zavodila je egotičnim plesom i lepotom

 

Bila je toliko lepa da niko nije mogao da joj odoli, pa je zavodila političare, ministre, generale i najmoćnije ljude tog vremena od kojih je navodno dobijala poverljive informacije koje je prosleđivala Nemcima.

Međutim, njena špijunska aktivnost nikada nije dokazana iako su je u stopu pratili agenti britanske obaveštajne službe. Neki su tvrdili da je bila kontraobaveštajac i da je Nemcima prosleđivala samo benigne informacije dok je zapravo radila za Britance

Uhapisli su je Francuci koji su je krivili za svoje neuspehe u Prvom svetskom ratu i nakon senzacionalističkog suđenja je streljali. Čak i u smrt je otišla praćena brojnim legendama. Po jednoj, poslala je poljubac vojnicima u streljačkom vodu pre nego što su ispalili smrtonosne krušume, po drugoj je zbacila sa sebe ogrtač i pokazala golo telo ispred streljačkoj voda. 

Credit: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Mata Hari je bila izuzetno inteligentna, govorila je sedam jezika

 

Njena prva biografija objavljena je 1917. godine odmah posle streljanja. Od tada je napisano više od 250 njenih biografija, romana, snimljeni su brojni filmovi i TV serije, ali niko nije uspeo da dokuči ko je zapravo bila ova žena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)