Kultura

"SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA" Ovu frazu koristi većina nas, a znate li njeno pravo poreklo i značenje?

Da li su Kurta i Murta bile stvarne osobe pitaju se svi.

21.05.2024 19:40

"SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA"  Ovu frazu koristi većina nas, a znate li njeno pravo poreklo i značenje?
shutterstock.com

"Peva Kurta, peva Murta" mnogi su pevali stihove muzičke grupe Riblje čorbe ili čuli u narodu frazu "došao i Kurta i Murta", a da nije znao ko su ni jedan ni drugi. Ono što ipak većina zna je da se time opisuje kako dolaze nebitne ličnosti i da se neke stvari ponavljaju opet. Ko su antologijski likovi Kurta i Murta koji koriste istog konja u izreci "Sjaši Kurta da uzjaši Murta" - oduvek je sve nas zanimalo. 

Ovo je u narodu najčešće korišćena izreka a opisuje situaciju kada se na društvenom položaju suštinski ne dešavaju neke promene ili boljitak, samo se smenjuju ličnosti. 

Kako objašnjavaju na Instagram stranici "Poreklo_reči", Kurta potiče od turske reči "kurt" što u prevodu znači vuk, dok je Murta izvedenica od imena Murad ili Murteza koja se odnosi na onog koji je odabran zadovoljan i to su prepoznatljiva otomanska imena. 

Kurta i Murta nisu stvarne osobe kako su mnogi mislili, niti istorisjke ličnosti već su odabrana imena samo zbog rime kao što su tata-Mata ili Jovo nanovo i Cile- Mile.

Ovaj dvojac je postao simbol neprepoznatljivosti u nekom doslovnom ropstvu i nekoj podređenosti tokom vladavine Turaka na našim prostorima ali se vekovima prenelo kroz govor i na svakodnevne situacije koje oslikavaju nešto slično.

U svojim radovima koji se bave frazeologizmima i pravopisom srpskog jezika Mato Pižurica i Egon Fekete ih svrstavaju u frazeme u kojima ovi antroponimi nemaju nikakvu istorijsku niti anegdostsku podlogu i ne odnose se na neke konkretne ličnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)