Kultura

HRISTOS VOSKRESE ILI VASKRSE? ILI NEŠTO TREĆE? Ako ste nedoumici kako se pravilno čestita Uskrs, evo rešenja misterije!

Većina nas je skoro svake godine u nedoumici kako se pravilno čestita ovaj praznik.

05.05.2024 08:42

HRISTOS VOSKRESE ILI VASKRSE? ILI NEŠTO TREĆE? Ako ste nedoumici kako se pravilno čestita Uskrs, evo rešenja misterije!
Shutterstock

Pravoslavni hrišćani za Uskrs jedni drugima upućuju tradicionalni pozdrav, a očekuje se da i druga strana uzvrati na sličan način odnosno propisanim otpozdravom. Ipak, svake godine većina je zbunjena time kako je zaista pravilno čestitati ovaj praznik.

Uprkos tome, što su se u toj čestitki pojavili modifikovani oblici reči Vaskrs, vaskrsenje (koji znače isto što i Uskrs, uskrsnuće) postoji samo jedan pravilan oblik koji se izgovara kada nekome upućujete čestitku za ovaj praznik.

Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrese..čujemo toliko različitih oblika pozdravljanja i čestitanja Uskrsa za koje mnogi smatraju da su ispravni. Ipak kako se navodi u rečniku Matice srpske najpravilniji pozdrav je "Hristos vaskrse" kao regularni pozdrav, dok je prihvatljiv i arhaični crkveni oblik "Hristos voskrese".

Ovde pravimo grešku

Oblik "vaskrese" su prihvatili mnogi kao kombinaciju prvog tradicionalnog i crkjvenog oblika, ali on nije pravilan i nije poželjno čestitati na taj način ovaj veliki hrišćanski praznik.

 

Shutterstock

Kod većine svake godine postoji nedoumica kako se pravilno čestita ovaj praznik

Takođe, nije ispravno reći Hristos uskrsnu, bez obzira što je reč "uskrsnuti" deo savremenog srpskog jezika i zbog kojeg se praznik zove Uskrs, a pravilno izgovara kao Vaskrs. Ova reč pripada srpskoslovenskom jeziku odnosno potiče od redakcije staroslovenskog jezika. 

Ova redakcija je nastala kada je srpski narod prihvatio slovensko bogosluženje i slovensku pismenost tokom 10. i prvih decenija 11. veka. prenosi Direktno.

Iz ovih razloga Srbi su tu reč izgovarali sa poluglasnikom ispred slova V a kasnije je vokalizacijom i gubljenjem ovog poluglasnika kroz razvoj jezika, ostala nedoumica kako je pravilan izgovor.

Crkvenoslovenski izgovor nudi dva oblika čitanja odnosno izgovora i to srpskoslovenski i ruskoslovenski. Prema prvom obliku je pravilan izgovor "Hristos vaskrse" od reči "vaskrsnuti" dok je kod drugog oblika - ruskoslovenskog pravilno "Hristos voskrese" (od reči voskresenije).

I odgovor, odnosno otpozdrav na ovu čestitku je sličan. Pravilno je odgovoriti "vaistinu" ili "voistinu". 

Važno je biti dosledan kako u čestitanju tako i u pravilnom otpozdravu na pozdrav. Ako ste do sada bili u nedoumici kako se pravilno čestita, ove godine je nedoumica razjašnjena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)