Kultura

OBIČAJI ZA VELIKU SREDU: Jedna stvar je ženama strogo zabranjena

Svi dani Streasne sedmice nazivaju se Velikim.

30.04.2024 16:00

OBIČAJI ZA VELIKU SREDU: Jedna stvar je ženama strogo zabranjena
Tanjug/AP

Sutra, vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta će obeležiti Veliku sredu, dan koji ima poseban verski značaj. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava farbanjem jaja, dok se u crkvi vrši obred osvećenja jeleja, jedne od sedam svetih tajni. Zbog svoje važnosti, svi dani Strasne sedmice nazivaju se Velikim. Ove nedelje crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja, a na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

Sećanje na ženu grešnicu i Judino izdajstvo

Velika sreda je dan posvećen sećanju na ženu grešnicu koja je mirom pomazala Isusa Hrista u Vitiniji, u domu Simona gubavoga. Istovremeno, crkva se priseća i Judinog izdajstva koje se dogodilo nakon ovog događaja. Tokom svete tajne osvećenja jeleja, vernici se pomazuju osveštanimenim uljem kao lekom za telesno i duševno zdravlje.

Foto: Marko Jevtović

Velika sreda pred Uskrs, običaji i verovanja

Običaji i verovanja

U nekim krajevima, poput Negotinske krajine, postojao je običaj čupanja burjana, biljke za koju se verovalo da ima magijsku moć i da štiti od veštica. Ovaj običaj se vezuje za narodna verovanja i magijsku praksu koja je bila prisutna u tim krajevima. Takođe, važno je napomenuti da je burjan, pored magijske primene, imao svoju ulogu i u narodnoj medicini.

Žene ovo nikako ne smeju da rade

Interesantno je istaći da je tokom Velike srede bilo zabranjeno ženama da šiju, što predstavlja još jedan od običaja povezanih sa ovim verskim praznikom. Ovaj običaj je deo tradicionalne prakse u nekim krajevima i doprinosi bogatstvu kulturne baštine i običaja koji se vezuju za ovaj dan.


Velika sreda ima duboko ukorenjeno mesto u tradiciji i verovanjima vernika Srpske pravoslavne crkve, čime doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)