Kultura

MAJKA MU JE PREMINULA, PA GA SMESTILI U POSEBNU USTANOVU: Potresna sudbina zvezde filma "SEĆAŠ LI SE DOLI BEL"

Emir Kusturica mu je promenio život.

25.03.2024 20:56

MAJKA MU JE PREMINULA, PA GA SMESTILI U POSEBNU USTANOVU: Potresna sudbina zvezde filma "SEĆAŠ LI SE DOLI BEL"
YouTube/printscreen

Aleksandar Saša Zurovac proslavio se ulogom Vlade Klikera u Kusturičinom filmu "Sećaš li se Doli Bel?". Nažalost, njegova sudbina je bila izuzetno teška. Rođen je 1948. u Mostaru, a s 12 godina se s porodicom preselio u Sarajevo. Režiser Tomo Janjić ga je 1966. angažovao na svom filmu "Glineni golub". U jednom intervjuu se prisetio svoje saradnje s Kusturicom.

- Kusturica me je video u filmu 'Glineni golub' i pozvao na razgovor. Bio je zadovoljan pa sam odmah dobio scenario. Pre svakog kadra, Kusta je glumcima davao uputstva, ali meni to nije trebalo. Marljivo sam učio kod kuće pa sam svoju ulogu već znao napamet. Ništa meni nije trebalo dvaput reći. Bio sam inteligentan, odmalena dobar glumac, ali je Kusta u meni razotkrio taj dar - naveo je Zurovac.

Tanjug/AP

Emir Kurustica prepoznao je Zurkovcev talenat

Nakon velikog uspeha "Sećaš li se Doli Bel?", ljudi su počeli Zurovca prepoznavati na ulici, plaćati mu piće... Plavokosi momak otpevao je u filmu numeru "Na morskome plavom žalu" i onda je sve počelo..

- Govorili su da sam zvezda, a ja njima da zvezde svetle gore, na nebu. Hteo sam da ostanem to što sam uvek bio. Bila su to vremena. Mogao sam karijeru nastaviti u inostranstvu. Želeo sam biti kao Geri Kuper i Džon Vejn ili čak Ričard Barton koji je voleo Elizabet Tejlor. Mislim da bih bio dobar u vesternima - izjavio je. Nažalost, život mu se preokrenuo 1988. godine, kada mu je umrla majka. Taj gubitak je mnogo uticao na njega. Kako je naveo Borislav Kolak, glumac je bio smešten u Socijalno-medicinsku ustanovu Jakeš, piše Kliks.ba

Vreme je proveo u Garevcu, gde je spomenuta ustanova imala objekte za smeštaj i terapiju pacijenata. Tu ga je zadesio i rat.  Iz Tuzle je otišao 1996. Bio je kod sestre Dobrile u Sarajevu. Njen suprug je ubrzo teško oboleo pa je smestila Sašu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići kod Fojnice. Tu je 2016. preminuo u 69. godini.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)