Kultura

DA LI STE ZA NAJLUĐU NOĆ VEĆ PRIPREMILI ŠAMPANJAC? Ovo morate da znate o tom piću pre nego što ga otvorite!

Iako se veruje da je šampanjac osmislio Dom Perinjon prvo penušavo vino, kako se veruje, napravili su Kozaci sa Dona u 17. veku.

31.12.2022 10:01

DA LI STE ZA NAJLUĐU NOĆ VEĆ PRIPREMILI ŠAMPANJAC? Ovo morate da znate o tom piću pre nego što ga otvorite!
Pixabay.com

Tačno u ponoć kad otkucaju prve sekunde 2023. mnogi će podići čašu šampanjca da nazdrave za bolju i uspešiju Novu godinu.

Očaravajuće penušavo vino, čiji mehurići "udaraju u nos", više nije rezervisano samo za bogate, već i te kako ima i onih koja su pristupačna svim ljudima, bez obzira na njihov budžet. Istini za volju, postoje šampanjci koji su toliko skupi da mogu da ih priušte samo izuzetno bogati ljudi.

Tanjug/AP

Šampanjac više nije rezervisan samo za bogate jer ima mnogo vrsta tog penušavog vina

Šampanjac sa dna okeana

Šampanjac je više od pića, to je ukus luksuza i služi se u posebnim, izduženim čašama s tankim "nožicama" kako bi se bolje osetio njegov ukus. Flaša stoji u kibli s ledom, a veruje se da šampanjac u kombinaciji sa jagodama ističe ukus pića i ima afrodizijacko dejstvo.

Najskuplji ikad prodat šampanjac je Shipwrecked 1907. Heidseick. Samo jedna boca košta 275.000 dolara. U pitanju je šampanjac koji se nalazi u sanduku u kom se transportovao, pao sa broda i na dnu okeana je bio sve do 1997. godine kada je otkriven i iznet na površinu. Prodaje se isključivo na aukcijama, a malo ko se može pohvaliti da je okusio ukus tog penušavog zadovoljstva.

Iako se veruje da je šampanjac osmislio Dom Perinjon i da mu je ime dato po francuskoj vinskoj regiji Šampanji, to vino su zapravo prvi napravili Kozaci i to u 17. veku. U istorijskim spisima ostalo je zabeleženo da su Kozaci pored Dona pravili penušava vina koje je po mestu Cimljansku dobilo ime cimljansko vino.

Čuveni ruski vojskovođa Kutuzov je pobedu nad Napoleonom proslavio uz čašu cimljanskog penušavog vina.

Pixabay.com

Šampanjac se drži u kibli s ledom i služi u specijalnim izduženim čašama

Francuzi ukrali recept

Prema predanju, Francuzi su šampanjac prvi put videli i probali u Rusiji tokom Krimskog rata sredinom 19. veka. Oduševljeni tim penušavim vinom navodno su ukrali recept.

Kako bi sprečili da se sazna za krađu, Francuzi su namerno sekli plemenite čokote vinograda na Krimu, uništavali opremu, kao i dokumentaciju o proizvodnji penušavog vina. Ubrzo je u Francuskoj počelo da se proizvodi penušavo vino i to isključivo od grožđa iz Šampanjske oblasti koja je po klimi, zemljištu i uslovima uzgoja vinove loze bila veoma slična Krimu.

Lukavi Francuzi zaštitili su svoju tehnologiju pravljenja penušavog vina i sve pripisali benediktanskom kaluđeru Dom Perinjonu. U celu priču su se umešali i Englezi, koji su tvrdili da je šampanjac izmislio Kristofer Meret, i to još sredinom 17. veka, koji je dodavanjem šećera u vino stvorio mehuriće.

Bilo kako bilo, Francuzi su se izborili za ime, pa se šampanjac do danas vezuje za Francusku.

Pixabay.com

Postoji i roze šampanjac koji nastaje mešavinom belog i crnog penušavog vina

Šta je šampanjac?

Šampanjac je penušavo vino koje se proizvodi dvostrukom fermentacijom isključivo od grožđa uzgajanog u regiji Šampanj na severu Francuske. Svako drugo penušavo vino sa drugačijim geografskim poreklom naziva se jednostavno - penušavo vino.

Za proizvodnju šampanjca koriste se isključivo tri vrste grožđa: pino noar, pino menije i šardone. Metoda stvaranja mehurića u vinu naziva se šampanjizacija.

Prvobitno je šampanjac vrio u buradima, ali kako je potražnja za tom vrstom vina nezaustavljivo rasla bilo je neophodno smisliti kako da se ubrza proces. Opet su na scenu stupili Rusi koji su osmislili sistem da vino pod konstantnim pritiskom "teče"  istom brzinom kroz sedam ili osam spojenih velikih metalnih rezervoara. Taj proces ne samo da je doveo do brže proizvodnje i niže cene, već je omogućio bolji kvalitet penušavog vina. Licencu je 1975. kupila čuvena francuska kuća Moet i tu sovjetsku tehnologiju i danas koriste.

Šampanjac je simbol luksuza i postoji više razloga zašto je skup. Fermentacija dugo traje, pa vino mora da sazreva između 15 i 36 meseci. Uobičajena boja šampanjca je zlatno žuta, mada je popularan i ružičasti koji je nastao mešanjem belog i crnog vina. Ima jači ukus zbog crvenog vina koje mu i daje ružičastu boju.

unsplash.com

Šampanjac Dom Perinjon ubraja se u najskuplje na svetu, a cena zavisi od godine i koliko dugo je vino odstojalo

Čist luksuz u flaši

Šampanjac se nekada pio isključivo na dvorovima, a u mehurićima je uživala isključivo aristokratija. Otud on i danas pruža osećaj čistog luksuza za onoga ko ga ispija. Šampanjac je piće za slavlja jer zapravo slavi život. Pored već pomenutog Shipwrecked 1907 Heidseick, koji slovi za najskuplji na svetu, rezervisan za one sa dubljim džepom je i Pernod Ricard Perrier Jouet. Prodaje se u sanduku od 12 boca, a cena je 50.000 dolara. Ima egzotičan i senzacionalan ukus i lepotu, pa ga obožavaju bogataši na svim meridijanima.

Treći na listi najskupljih je naravno čuveni Dom Perinjon, ali ne bilo koji, već onaj sa oznakom White Gold Jeroboam, čija cena je od 12.000 do 17.000 dolara po boci.

Malo je poznato da šampanjac prave i naši vinari. Prvi srpski šampanjac po imenu Trijumf Noire proizveden je 2010. u saradnji s francuskim enolozima. Proizveden je od oplenačkog grožđa roda 2008. godine i bilo je potrebno 15 meseci jer je sve rađeno na tradicionalan način, odnosno čekalo se da se šećer prirodno  transformiše u alkohol i ugljendioksid kako bi nastali mehurići.

Prva serija imala je 13.000 boca srpskog šampanjca, a Trijumf Noire se prodavao po ceni od 13 evra po flaši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)