Tetka Saveta

Radite kako Sveti Ilija zapoveda: Na današnji dan NIKAKO ne činite OVO!

Neki ga nazivaju Gromovnikom, a neki tvrde da je nam je od Ilindana sunce sve milije. Otkrivamo vam šta nikako ne smete raditi na dan ovog velikog sveca.

02.08.2022 10:00

Radite kako Sveti Ilija zapoveda: Na današnji dan NIKAKO ne činite OVO!
Foto: SPC

Sveti Ilija Tesvićanin je uspeo nešto u čemu je malo koja ličnost iz svih svetskih religija. Naime, on je svojoj pojavom i delom uspeo da ujedini 3 religije. Javlja se kao prorok u Starom zavetu, ali i kao novozavetni svetitelj.

Osim toga, stari Sloveni su mu po prelasku u hrišćanstvo pripisali karakteristike svog vrhovnog boga Peruna, koji je bio poznat još i kao Bog Gromovnik. Tako je i sam Sveti Ilija postao poznat po istoimenom nadimku i po pravdi koju deli munjama i gromovima sa nebesa. Portal Srećna Republika vam otkriva šta bi trebalo da uradite na ovaj veliki praznik, a šta nikako ne bi trebalo činiti.

Naime, budući da je ovaj svetac u srpskom narodu znan i kao Gromovnik, priča se da kada na ovaj dan pucaju gromovi i sevaju munje, to je znak da Sveti Ilija njima gađa đavole. U tom slučaju bi svi pravoslavci trebalo da se prekrste. Ukoliko to urade, nečastivi neće moći da se sakrije ispod krsta, u koji grom nikada ne udara. Osim toga, mesto na koje je grom udario bi trebalo dobro osmotriti i zaobilaziti, jer se po narodnom predanju tu skriva đavo.

Sveti Ilija nije samo poštovan i slavljen na našim prostorima, on je svetac nadaleko uvažavan među skoro svim pravoslavnim slovenskim narodima. Tako se, na primer, u ruskim selima veruje da ako na dan Svetog Ilije pada kiša, to je znak da on svojim plamenim kočijama razvozi vodu za ostale svece, te se nešto iz kola prospe po oblacima i padne na zemlju.

Po starom narodnom verovanju, iako Sveti Ilija pada u najsušnijem mesecu godine, ovaj praznik na neki način označava kraj leta, te se među ljudima veruje da je na Ilindan ujutru leto, a popodne već jesen. Odatle potiče i narodna izreka “Od Svetog Ilije sunce sve milije”. Stari kažu da se od ovog dana više ne kupa u rekama.

Ako znate nekog pčelara, danas mu obavezno zakucajte na vrata. Po starom običaju, med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, te je današnji sveti dan idealna prilika da nabavite ovo lekovito zlato. Narod tvrdi da bi majke baš ovim medom trebalo da namažu decu po obrazima, kako bi bila zdrava i napredna.

Na ovaj veliki verski praznik nikako ne bi trebalo raditi u polju, kako se ne bi navukao gnev ovog sveca, koji je u Srbiji još od 1924. godine poznat i kao zaštitnik pilota i vazduhoplovaca, te se još od tih dana obeležava kao slava ove profesije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)