Tetka Saveta

HLADOVINA NA VAŠOJ TERASI: Izaberite neke od idealnih rešenja

U begu od letnjih vrućina hlad koji dobijete ispod drvene nastrešnice, tende, vinove loze ili popularnog baldahina, biće neprocenjiv! Uživajte u letu!

27.07.2022 14:00

HLADOVINA NA VAŠOJ TERASI: Izaberite neke od idealnih rešenja
Foto: Shutterstock

Talas tropskih vrućina je u punom jeku, pa svi traže hladovinu na svakom koraku. Leti nema ničeg prijatnijeg od sedenja u hladu bilo da ste na terasi, balkonu ili u bašti. Prirodni hlad je najidealniji, ali nije uvek dostupan na mestima gde bismo da postavimo baštensku garnituru.

Leti je neuporedivo lepše da obroke servirate napolju. Odmor kada biramo uvek vodimo računa o tome kakva je terasa u smeštaju i da li se obroci u hotelu poslužuju na terasi. Zašto onda kod kuće ili u stanu pristajete da ručate unutra ukoliko već možete da iskoristite postor spolja?

Prejako sunce koje u nekom delu dana direktno bije baš na prostor gde je vaša terasa ili balkon može da bude problem. Čak i kad sunce ne sija direktno, nekad je svetlo i toplota prejaka. Najbolju zaštitu od direktnih sunčevih zraka pružiće vam tende, budući da nas one štite tokom celog dana.

Tenda

Foto: Shutterstock

Tenda kao najbolje rešenje

Postoje one koje se sklapaju kao harmonika, a koje su zbog svog retro šika mnogima prvi izbor. Tende se prave od raznih materijala, a samo neki od njih su posebno jaka platna, dok mogu da budu plastificirane i gumirane. Sve zavisi koja im je dimenzija, mesto gde će se postaviti i namena.

Tende su praktičnije od suncobrana. Njih ne morate pomerati i u svako doba dana štite sa svih strana, a svetlosti je sasvim dovoljno. Savremena tehnologija izrade materijala od kojih se prave doprinela je da one budu veoma izdržljive. Ne mogu se lako pokidati niti probušiti. Kiša koja nenadano počne neće smetati pošto tendu možete da sklopite, ali joj se ništa neće desiti i ako ostane otklopljena. Materijali od kojih se prave su praktični za održavanje i čišćenje.

Mnogi pri kupovini misle da treba da izbegne belu i druge svetle boje, ali to sa modernim tendama nije slučaj. One se lako održavaju i čiste uz pomoć običnih blagih deterdženata i vode. Pojedine tende se van sezone mogu rasklopiti i detaljno očistiti.

Prednost tende u odnosu na druge vrste nastrešnica od sunca je velika. Čvrste nastrešnice mogu da se usijaju i pregreju, ali tende su prozračne. Kada se krov usija od toplote nije prijatno sedeti ispod, dok sa tendom to nije slučaj.

Trska

Mreže od trske i bambusa postoje u velikoj ponudi, a one mogu idealno da zaštite vaše balkone ili dvorišta od sunca, a istovremeno izgledaju lepo. Trska raste na močvarnim terenima tako da joj vlaga ne smeta preterano. Ona koja se dobro pričvrsti može idealno da odoleva vetru i 5-6 godina, a možda i više. Na trajnost ograde od trske najpogubniji uticaj imaju sunčevi zraci, tačnije štetno ultraljubičasto zračenje.

Trajnost ograde od trske može se produžiti lakiranjem, ali samo ako su u pitanju neke manje površine. Razlog je to što bi vam za veliku površinu trske trebalo mnogo laka, pa bi lakiranje koštalo skuplje od same trske. Lakovi za čamce su najidealniji iako postoje razni premazi na bazi vode kao i lakovi na bazi voska. Zahvaljujući vosku ni vlaga u vidu kiše i rose ne zadržava se na trsci nego sklizne, iako su oni zbog toga skuplji.

Drvena nastrešnica

Izrada nastrešnica od drveta je brža i jednostavnija u poređenju sa metalnim nastrešnicama. Drvo se lakše obrađuje, a u slučaju da zatreba popravka postupak je mnogo lakši nego kod metalne. Ako drvene delove nastrešnice svake godine prefarbate i tako im obnovite zaštitu, ona može potrajati i više od 50 godina.

Drvena nastrešnica koja će biti dugotrajna zahteva dobar izbor drvne građe. Kvalitetnim drvetom smatra se ono koje je sečeno zimi, sušeno određeno vreme i na određen način i adekvatno obrađeno. Najvažnije je da se na njima voda ne zadržava i da drveni delovi ne dolaze u kontakt sa zemljom. Zaštitni premaz ili boja zaštitiće drvo i istovremeno ga učiniti lepšim i sjajnijim.

Vinova loza

Ako želite da kreirate hladovinu u svojoj bašti na prirodan način, ne morate čekati nekoliko godina da drvo koje ste posadili poraste i razvije svoje grane. Vinovom lozom idealno možete da stvorite zaštitu od sunca. Sve što vam je potrebno za kreiranje hladovine uz pomoć vinove loze je nekoliko dasaka kojima ćete je usmeriti i kreirati joj podršku sa zemlje. Žice oko kojih ćete je uplesti možete dodatno postaviti, jer na taj način nećete poremetiti vizuelni efekat prave prirodne oaze.

Baldahini

Baldahini mogu da ukrase prostor u vašoj bašti namenjen za sedenje i odmaranje tokom dana. Potražite mu neko zgodno usamljeno mesto, zaklonjeno od sunca i vetra. Najzahvalnije boje baldahina su one prozirne nijanse nežnih tonova poput roze i lila, kao i neizostavne bele boje.

Baldahin po želji možete postaviti iznad samo jednog mesta ili kompletnog prostora za boravak u prirodi. Ova zgodna tkanina ima i dodatnu funkciju, a to je sprečavanje dosadnih muva i komaraca da naruše vaš mir u prirodi. Upotrebite i neke lepe jastuke i prostirke u boji kako bi boravak u hladovini na vašoj terasi ili u bašti bio još lepši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)