Tetka Saveta

PRODUŽITE SEBI ŽIVOT: Feng šui saveti da zauvek ostanemo vitalni i bogati

Feng šui se uvek odnosio na glavna načela uređenja doma, a Srećna Republika vam za zdravlje i dodatnu vitalnost otkriva i kojih je to 9 stvari potrebno da imate u vašem stanu da blagostanje ne bi izostalo.

05.08.2022 19:00

PRODUŽITE SEBI ŽIVOT: Feng šui saveti da zauvek ostanemo vitalni i bogati
shutterstock.com

Mišljenje koje stoji iza Feng šuija je da se vaš nivo energije udruži sa energijom vašeg prostora u kojem boravite. Dom koji je „zdrav“ čini da je i njegov vlasnik takođe zdrav. Kada se postigne ovaj savršeni balans stvara se pozitivna energija. Postoji mnogo faktora u domu koji mogu da blokiraju pozitivnu energiju, a najveći neprijatelj je loša organizacija i haos.

Najbolji način da se oslobodimo stresa je odmor, ali osim toga, za unutrašnji mir i dodatnu blagodet neophodno je i da se rešimo nepotrebnih stvari.

pexels.com

Prostor i čovek su jedno

Najbolje je da krenete polako sa čišćenjem. Sređujte sobu po sobu, fokusirajući se samo na tu koju trenutno sređujete, dok ne pređete na sledeću. Najvažnija prostorija za raspremanje je spavaća soba. Nered se najčešće nalazi na nekom zabačenom mestu koje se ne vidi odmah. Feng šui smatra da čak i najmanji nered koji se jedva vidi može da zaustavi dotok pozitivnog vazduha i energije. Kada raspremite sobu, nemojte zaboraviti da pogledate iza ormana ili ispod kreveta.

U Feng Shui filozofiji postoji pravilo koje glasi da prostori u kojima pozitivna “Či” energija teče glatko čine da se osećate dobro i obezbeđuju zdravlje i vitalnost. Zato je najbitnije obezbediti zdravo okruženje u kome ćemo se osećati prijatno i udobno je jer je samo tako moguće živeti u potpunosti u skladu sa prirodom.

pexels.com

Zdravo okruženje je presudno

Srećna Republika predstavlja 9 elemenata koji će, ukoliko se nađu u vašem domu, dodatno omogućiti bolje zdravlje i vitalnost.

1. Bambus

Bambus je biljka koja simbolizuje dugovečnost i snagu u suočavanju sa nedaćama. Biljke bambusa u vašoj bašti ili domu osiguravaju dugovečnost u svakom poslu kojim se bavite. Bićete blagosloveni dobrim položajem i velikim bogatstvom ukoliko ga postavite baš u taj deo doma, ali ova biljka se može staviti i u kupatilo kako bi se poboljšao protok pozitivne energije i u ovom delu.

2. Drvo breskve

Pixabay.com

Drvo breskve bitno za zdravlje

Breskva u domu bilo da se radi o pravom voću ili nekim ukrasima, odličan je potez kada je zdravlje cele porodice u pitanju. Najbolje mesto za postavljanje ovog simbola jeste jugoistočni deo sobe ili kuće, kao i dvorišta.

3. Sau, jedan od 3 mudraca

Bog dugovečnosti zvani Sau jedno je od najpoznatijih taoističkih božanstava. On u sebi nosi svu mudrost ovog sveta, pa ne čudi što upravo Sau simbolizuje dug život bez bolesti, kao i srećnu starost i okruženje puno ljubavi. Sau se obično prikazuje sa druga dva mudraca Fukom i Lukom, a najbolje ih je postaviti u dnevnoj sobi ili trpezariji, jer tu pokazuju svoj najbolji i najveći uticaj.

4. Drvo bora

Bor je još jedan od simbola koji takođe podstiče dugovečnost i snagu u nevolji. Bor u dvorištu znači sreću, zdrav i dug život kao i bogatstvo. Borovi su namenjeni da donesu unutrašnju snagu i dugovečnost, pa se zato često uključuju i u pejzažnu umetnost planina i reka. Kada je bor centralna tačka umetničkog dela, često ga prate ždralovi i čempresi.

5. Kornjača

Kornjača je poznata kao najjači simbol dugovečnosti i dobro je da postavite figuricu kornjače na severnom delu kuće. Kornjače žive veoma dugo i simbol su vitalnosti, ali i odlučnosti, pa ih je, osim zbog zdravlja, dobro imati i zato što privlače bogatstvo i uspeh. Da bi sve funkcionisalo kako treba, ne bi ih trebalo postavljati u kupatilu i kuhinji.

6. Jelen

Jelen je još jedan od omiljenih simbola koji se vezuje za dugovečnost, bogatstvo i život u izobilju. Jeleni imaju tu moć da u živote ljudi donose brzinu, izdržljivost i istrajnost, a dugovečnost se ne odnosi isključivo na zdravlje već i na dugovečnost prihoda i bogatstva. Jeleni su rado viđeni simboli u svim kancelarijama.

7. Zmaj - kornjača

Zmaj kornjača je jedan od najčuvenijih simbola dugovečnosti i zdravog života. Spoj ova dva stvorenja idelan je za prosperitet, uspeh, novi početak i zaštitu. Mistično stvorenje ima glavu zmaja koji simbolizuje uspeh, hrabrost, odlučnost i moć, a sedi na krevetu zlatnih poluga pa samim tim simbolizuje prosperitet i bogatstvo. Zmaj sa bebom kornjačom na leđima simbolizuje srećno potomstvo, pa ga je odlično postaviti u severnom ili istočnom delu kuće ili kancelarije. Izbegavati kupatilo, kuhinju i spavaću sobu.

8. Vu Lou

Vu Lou je simbol dobrog zdravlja i sadrži eliksir besmrtnosti. U pitanju je posuda od gorke tikve, za koju se kaže da je najbolji lek za one koji su bolesni. Postavljanje metalnog Vu Loua pored vašeg kreveta osiguraće da loša energija bolesti nestane, ali imajte u vidu da su najefikasniji komadi ove posude napravljeni od mesinga, pa je savet da nabavite što autentičniji komad.

9. Ždralovi

Ždralovi su u Feng šuiju obično prikazani zajedno sa drugim simbolima dugovečnosti. U Kini je ždral oduvek bio jedan od najpovoljnijih simbola i to plemenitosti, dobrog zdravlja i dugog života. On takođe predstavlja večnu ljubav i odanost ljubavnika. Figura ili slika ždrala male veličine može se postaviti u zdravstveni sektor doma ili istočni deo kuće kako bi se poboljšalo zdravlje ukućana, posebno onih starijih. Slika belog ždrala idealna je za postavljanje u južnom delu kuće. Ždralove ne bi trebalo postavljati u kuhinju, toaletu ili ostavi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)