Tetka Saveta

Krenuli ste u kupovinu bele tehnike? OVO MORATE ZNATI!

Prilikom kupovine frižidera, šporeta ili mašine za pranje veša vodite računa o tome koliko ti aparti troše struje troše, kao i kakvu namenu će imati u vašem domu.

13.07.2022 15:30

Krenuli ste u kupovinu bele tehnike? OVO MORATE ZNATI!
Foto: Shutterstock

Veliki broj kućnih uređaja troši mnogo struje, poput mašine za veš, šporeta, frižidera ili mašine za sudove. Njihovo korišćenje nemoguće je izbeći, ali postoji racionalniji način kako da ih upotrebljavo, te zato to i jeste jedan od najvažnijih kriterijuma prilikom kupovine aparata. Uštedu struje u domaćinstvima donelo je novo energetsko obeležavanje kućnih aparata i ono je u našoj zemlji počelo od septembra 2021. godine. 

Svi smo makar jednom primetili nalepnicu “energetski razredi” na našim električnim uređajima, koja je obeležena crvenim i zelenim strelicama i slovima od A do G. Skala energetskih razreda sa 10 smanjena je na 7. Neke oznake su ukinute, neke dodate, a cilj je smanjenje računa za struju i emisije štetnih gasova u atmposferu, poput ugljen-dioksida. Što je energetski razred bliži slovu A, to je manja potrošnja električne energije. Oznake energetskih razreda A+, A++, A+++ su ukinute, pa skala sada kreće od "A", što je oznaka najefikasnijeg aparata zelene boje, do najniže crvene "G" energetske klase. Stručnjaci tvrde da upravo uređaje s takvim oznakama treba birati.

Pixabay.com

A-G energetska polja

Na novim nalepnicama može se naći i slika "flaše i pahuljice", koje označavaju zapreminu frižidera ili zamrzivača. Slika zvučnika je znak za buku koju emituje određeni aparat i koja se odskoro nalazi na gotovo svakom uređaju. Tako možete da budete vođeni i tim kriterijumima u zavisnosti od toga koliko vam je važno da vaši uređaji budu što tiši ili što manjeg ili većeg gabarita. 

Srećna Republika vam otriva čime da se još rukovodite prilikom kupovine osnovnih uređaja bele tehnike.

Veš mašina

Pixabay.com

Veš mašina je jedan od najzastupljenijih uređaja u svakom domaćinstvu 

Ugradna veš mašina se preporučuje ako uređaj ne stoji u kupatilu, već u kuhinji. Ako se koristi tihi način rada, niko neće ni primetiti da je uključena. Uprkos ugradnji u kuhinjski deo, pristup mašini je jednostavan. Prednost ugradnih veš mašina je i neprimetnost, do je nedostatak ograničen izbor modela, kao i njihova dosta viša cena.

Daleko veći izbor postoji kod podnih mašina za pranje veša, a one se mogu razlikovati u zavisnosti od toga gde se nalazi njen otvor. To može da bude jedan od ključnih faktora prilikom izbora. Veš mašine sa gornjim punjenjem su uže, a veš se ubacuje kroz poklopac, što štedi prostor. Međutim, one se obično ne uklapaju u kuhinjski ambijent, pošto bi i pult morao njima da se prilagodi. Takva mašina pak zauzima manje mesta jer je uska, potreban je samo slobodan prostor iznad uređaja. Takođe, nema potrebe ni da se savijate prilikom ubacivanju, a što je još važnije, vađenja veša iz nje.

Nedostaci su ograničen izbor funkcija, manja stabilnost i to što na nju ne možete da postavite mašinu za sušenje veša.

Mašine za pranje veša s prednjim ili bočnim punjenjem su kod nas najzastupljenije. One su tehnološki naprednije od onih sa gornjim punjenjem. Prednosti su brojne, poput stabilnosti. Takva mašina može da posluži i kao površina za odlaganje stvari ili podloga za sušilicu. Kroz prozor na vratima možete da vidite u kojoj je fazi pranje veša. Ona može da se instalira u kuhinju ili u kupatilu, a i zapremina bubnja je mnogo veća.

Jedini nedostatak je gubitak prostora, pošto otvaranje vrata na bočnoj strani zahteva više mesta.

Frižider

pexels.com

Biranje frižedera

Frižideri se mogu podeliti na ugradne i stojeće. Na osnovu svoje kuhinje treba da odlučite koji tip vam više odgovara. Ako su svi kuhinjski aparati ugradni, onda je dobro da i frižider bude ugradan jer na taj način neće narušiti celokupni enterijer.

Monoklimatski frižideri su veliki uređaji bez zamrzivača. Pogodni su ako već imate zasebni zamrzivač.

Kombinovani frižideri imaju deo za hlađenje i deo za zamrzavanje. Vrata su odvojena za svaki deo, čime se štedi električna energija. Zamrzivač može da bude na vrhu ili na dnu uređaja. Češći izbor je onaj sa odeljkom za zamrzavanje na dnu kako se ne bi saginjali svaki put kad tražite hranu.

Šporet

unsplash.com

Ravna ploča je trenutno aktuelna

Širina prostora koja je namenjena za šporet je jako bitna pri odabiru, kao i to da li imate potrebu za velikom ringlom koju imaju neki širi modeli. Ono što treba da znate jeste da su uži modeli sa ravnom pločom nešto skuplji. Na našem tržištu širine šporeta su uglavnom 50 i 60 cm.
Višečlana porodica zahteva šire šporete, a ako ste zbog prostora u kuhinji ograničeni na manji aparat, onda neka zapremina rerne bude što veća.

Šporeti se proizvode sa klasičnim ringlama ili sa ravnom pločom, dok kombinovani najčešće imaju dve električne, dve “gasne” ringle i električnu rernu.

Šporeti s ravnom pločom mogu biti staklokeramički i indukcijski. Ravne ploče su veoma osetljive tako da morate da obratite pažnju na način na koji ih koristite. Ogrebotine na ravnoj ploči morate da izbegnete i zato po njima ne smete da povlačite posuđe. Pre zagrevanja površina mora biti čista. Da ploča ne bi dobila crne ili sive mrlje na nju nikako ne sme da dospe šećer, sladak sirup ili folija. Šporeti sa ravnim pločama su zato skuplji za održavanje.

Pixabay.com

Oprez pri kuvanju na ravnoj ploči

Ploče prilikom kuvanja zagrevaju nešto širu površinu nego što su nacrtane plotne, a takođe se i brže zagrevaju od ringli na običnom šporetu. Indikatori toplote na ploči pokazuju koja je plotna uključena. Po isključivanju se indikatori ne gase automatski, nego tek kada temperatura plotne opadne ispod 60°C, kako se ne biste opekli.

Bez obzira na sve veću potražnju šporeta s ravnom pločom, oni nisu uspeli da u potpunosti potisnu staromodne šporete sa klasičnom ringlom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)