Tetka Saveta

SUPERTRIKOVI da vam spremanje kuće bude pravo zadovoljstvo

Mali trikovi preko kojih na društvenim mrežama preletite, skrolujući i ne zadržavajući se, na prvi pogled vam ne drže pažnju ni par sekunde niti vam se čine kao nešto zanimljivo da biste pogledali. Međutim, možda treba da se zaustavite na sekund duže, jer među njima ćete sigurno naći nešto što vam treba i što tražite već duže vreme.

09.04.2022 09:00

SUPERTRIKOVI da vam spremanje kuće bude pravo zadovoljstvo
unplash

Drage dame, koliko ste se puta uhvatile za glavu ili prevrnule očima videvši šta vas sve čeka kod kuće za pospremanje a nemate kućnu pomoćnicu?

Verovatno ste mnogo puta  poželele da je tu vaša baka ili neka od mudrijh i iskusnijih žena koja bi vam dala neke savete da prekratite neki proces u svom celodnevnom radu po kući, a ako ste još i zaposlene da ne govorimo kakvu frustraciju može izazvati  bavljenje nekim tehničkim stvarima po kući koje vas dodatno usporavaju.

Da ne biste o tome razmišljale delimo ovde sa vama par zanimljivih trikova. Nismo ih naravno izmislili mi već smo ih pronašli na profilu kreativne mamazapet koja na svom Instagramu rado deli praktične savete sa pratiocima. Pa da krenemo.

Papir u tosteru za bolji sendvič

Prvi trik koji će verujemo dobro doći mnogim mamama i domaćicama i olakšati posao, jeste kako pripremiti sendvič u tosteru bez da pravite nered? Jednostavno, stavite papir za pečenje na toster prilikom pripreme brzog toplog sendviča i umotajte u njega sendvič. Na taj način izbećićete da se sir zalepi za podlogu tostera i nećete morati dodatno da čistite.

Kako najbrže izrezati papir za kalup?

Opet smo kod papira za pečenje. Želite da ga stavite na podlozi za kalup za pravljenje torte i kolača ili u neku drugu posudu ali ne znate kojom biste ga tehnikom skratile kako ne bi suvišni delovi virili iz kalupa. Papir za pečenje presavijte jednom na pola, zatim uhvatite suprotne ćoškove kako biste ga preklopile u trougao. Na kraju ga uvatite opet za uglove od tačke A do tačke B po najvećoj dužini i opet ćete napraviti trougao. Prislonite trougao u kalup tačno da kreće iz središnje tačke prema vani. Isecite višak papira.  

 

Domaća prirodna vegeta

Razmišljate da napravite zdravu vegetu bez šećera i emulgatora? Donosimo vam odličan recept za 200g vegete  koju ćete uvek koristiti pri pripremi jela. Potrebno vam je 100 do 150g sušenog povrća bez bilo kakvih dodataka , 2 kašike dimljene crvene paprike, zatim: kašika bibera, belog luka u prahu, bosiljka, vlašca, majčine dušice i peršunovog lista. Kašika i po kurkume i karija, pola kašike đumbira u prahu, muškantnog oraščića, origana, mažurana i klinčića i na kraju malo lovorovog lista.Sve sastojke koji nisu u prahu samleti u blenderu ili mlinu. Promešati a onda dodati ostale začine u prahu i sasuti u teglicu.

Tablete za pranje suđa

Verovatno vam je dosta deterdženata, hemije i reklama koje se non stop vrte na tv-u a u suštini nisu ništa novo što već nije viđeno. Za neke da ne pričamo da morate izdvojiti  novca sem ako ih ne čekate na akciji. Zato vam predstavljamo najbrži i najpraktičniji recept da tablete za pranje suđa koje možete napravite sami. Zašto da ne? Sve što vam je potrebno za 18 tableta jeste: 100g sode bikarbone, 100g limuntusa, 100 g soli, sok od jednog i po lmuna i obični kalup za led.Prvo promešati suve sastojke, zatim dodati polako sok od limuna i mešati. Sjedinjena smesa treba da bude polumokra, praškastog izgleda. Stavite je u kalup, pritisnite prstima i ostavite da odstoji u zamrzivaču preko noći a zatim je držite u frižideru. Za jedno pranje dovoljna je jedna tableta. Umesto sjaja može se koristiti alkoholno sirće 9 posto i dodavati ga na svako treće pranje.

unplash

Posuđe se cakli sa tabletama napravljenim u kućnom izdanju

Čišćenje mašine za sušenje veša

Znamo dame da svaka od vas najviše voli kad uključi dugme i isprogramira još par njih kao završni proces i misli da je posao gotov. Itekako ima posla oko mašine i ona se redovno mora održavati i čistiti kako bi funkcionisala u najboljem redu i kako bi vam sušila veš 20 do 30 minuta brže. Pokvasite malo toalet papir i prebrišite filtere koji zadržavaju dlačice i vlakna sa odeće. Ispraznite rezervoar ukoliko vam mašina nije spojena na odvod. Ovo radite nakon svakog sušenja.

Jednom mesečno sa usisisvačem detaljno očistite filtere i sva teško dostupna mesta, recimo šupljine ispod filtera. Skinite poklopac i usisajte svaki ćošak. Izvadite ladicu koja se obično nalazi u donjem uglu mašine i operite je pod mlazom vruće vode. Kada se osuši vratite je na mesto. Na kraju, mašinu prebrišite prirodnim sredstvom za čišćenje, sirćetom ili citrusima.

Trik za čišćenje tapaciranog nameštaja

Verovatno ste bacile pogled više puta na uprljane stolice raznoraznim flekama i niste našle način da ih očistite i vratite im prethodni sjaj? Uzmite sapun protiv fleka, možete ga naći u DM drogeriji i potrebne su vam dve, tri krpe. Presecite komad sapuna i otopite ga u vrućoj vodi. Zatim potopite krpu i očistite stolicu,. Kada dobro isrtljate i kada se fleke uklone, prebrišite sa drugom čistom krpom nameštaj.

unplash

Sapun koji ćete rastvoriti u vodi očistiće fleke za tili čas

Dakle, sve je stvar dobre volje. Većinu sastojaka koji su vam potrebni da prekratite proces čišćenja verovatno imate u kući. Zasucite rukave i bacite se na posao!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)