Dobro je znati

KOLIKO DUGO SU KUVANA JAJA BEZBEDNA ZA JELO?

U frižideru, tvrdo kuvana jaja u ljusci mogu da se čuvaju do sedam dana

10.02.2022 15:00

KOLIKO DUGO SU KUVANA JAJA BEZBEDNA ZA JELO?
Pixabay

Tvrdo kuvana jaja je dobro konzumirati bar nekoliko puta u toku nedelje. Odlična su za doručak jer će dati dosta energije, od njih može da se napravi odličan sendvič ili salata. I zato je dobro kada ih uvek imamo pri ruci skuvana.

Međutim, koliko dugo mogu da stoje skuvana jaja i koliko su bezbedna za jelo?

Pixabay

Kuvana jaja treba jesti za doručak

 

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru. Ako su još u ljusci, upotrebljiva su narednih sedam dana. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja u ljusci ili bez nje, se nikako ne preporučuje.

Ministarstvo poljoprivrede SAD savetuje da kuvana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne treba ostavljati na temperaturama između 4 i 60 stepeni duže od dva sata.

Pixabay

Kuvana jaja nikako ne treba zamrzavati

 

To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stepena, a vi, na primer, spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li je jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vredno rizika po zdravlje, piše bastabalkana.com.

Komentari (0)