MAGIJA NA STOLU

LAKO DO SAVRŠENE PRAZNIČNE TRPEZE: Kako da sve na stolu bude melem za oči i nepca?

Ako ste rešili da ove godine praznike provedete u kućnoj režiji i porodičnom okruženju, ne postoji razlog da vaš sto pun đakonija ne bude i vizuelno privlačan. Portal Srećna Republika vam donosi ideje i trikove za dekoraciju vaše savršene novogodišnje trpeze.

16.12.2021 09:58

LAKO DO SAVRŠENE PRAZNIČNE TRPEZE: Kako da sve na stolu bude melem za oči i nepca?
pexels.com

Rešili ste da ove godine iznenadite ukućane prelepim prazničnim stolom punim preukusnih poslastica ali želite da one još više dođu do izražaja uz pomoć dekoracije na trpezi? Imate želju da ih obradujete pravom zimskom idilom na stolu ali vam treba mala pomoć da sprovedete tu bajku u delo? Ne brinite, portal Srećna Republika je tu za vas a uz ideje koje vam mi donosimo o vašoj prazničnoj trpezi će se pričati cele sledeće godine!

1. POČNITE OD STOLA

Uzmite u obzir broj ljudi koji će sedeti za stolom. Ako će vas biti više a sto nije prevelik, nemojte ga pretrpavati dekoracijama, odlučite se za jednostavan jednobojni stolnjak i upečatljiv nadstolnjak, karirani ili sa nekim zimskim motivima, a kada postavite tanjire, escajg i čaše, pogledajte koliko vam prostora ostaje.

Iskoristite svaki kutak, pa manje međuprostore ispunite svećama u boji stolnjaka a veći slobodan prostor sačuvajte za prazničnu ikebanu. U sunđer zabodite borove grančice i crvene bobice. Ovo će vašem stolu dati dozu dimenzije ali i sveži miris zimzeleni.

Ako pak ne želite cvetni aranžman, reciklirajte polomljene ili neiskorišćene ukrase. Nađite veću providnu vazu ili neku lepu teglu i obacite ukrase u nju pa je postavite na centralnu poziciju na stolu.

U vazu ili posudu možete ubaciti i neku lizalicu ili šećerni štapić, čisto da doda šarenilo. Ako želite da vizuelno povećate sto, stavite ogledalo na sredinu stola i trpeza će delovati raskošnije i veće.

2. VESELE STOLICE

Ako pak imate više prostora na stolu i ako je on četvrtastog ili pravougaonog oblika, nabavite stolnjak u boji jute, dakle svetlo sveđe boje. Kada prebacite stolnjak, umesto nadstolnjaka kupite najširu crvenu satensku mašnu u pozamanteriji ili čak komad crvenog satena u prodavnici krojačkih materijala i umotajte svoj sto kao poklon!

To znači da ćete traku provući celom dužinom i širinom stola i da ćete ih ukrstiti na preseku. Na centru stola vežite veliku crvenu mašnu a u ostala 4 kvadranta postavite tanjire.

U svaki kvadrant možete staviti i nekoliko manjih sveća u boji mašne ili pak ukrasne kugle za jelku u beloj ili srebrnoj boji kao kontrast.

Stolice možete presvući džakovima od jute oko kojih ćete isto vezati crvenu mašnu kako bi se slagale sa stolom.

Pored svakog tanjira možete da stavite malu dekorativnu kutiju u obliku poklona. Kupite ili napravite običnu kartonsku kocku ili kutiju, upakujte je u ukrasni papir i ukrasite mašnom.

Ako je sto okrugao, napravite Sneška Belića idi Deda Mraza. Postavite beli stolnjak, crne deblje sveće kao oči, narandžasti nadstolnjak kao nos, tako što ćete ga dijagonalno preklopiti u trougao a manje ukrasne kugle možete poređati u oblik zakrivljenje linije kako biste Snešku napravili osmeh odnosno usta.

 

 

Vašim standardnim stolicama možete dati drugi lik ako ih oplemenite prekrivačima u obliku kapa Deda Mraza.

3. TANJIRI I ESCAJG

Razmislite o onome što ćete spremati. Ako imate toplo predjelo, računajte da će vam za svakog gosta trebati po 3 tanjira, jedan dubok, za supu ili čorbu, jedan veći plitak tanjir za glavno jelo i jedan manji plitak tanjir. Ako nemate toplo predjelo, duboki tanjir je nepotreban.

Pravila slaganja tanjira su jednostavna. Trudite se da imate dve boje tanjira, ako imate 3 tanjira po gostu neka plitki tanjiri budu iste boje a duboki neke druge. Crvena i bela su najbolja kombinacija. Slažete ih po redosledu veći plitki tanjir - duboki tanjir - manji plitki tanjir.

Sa desne strane tanjira postavite prvo nož za glavno jelo uz tanjir sa oštricom okrenutom ka tanjiru a pored njega kašiku koja bi trebalo da bude sa spoljašnje strane. Sa leve strane tanjira postavite uz tanjir veću viljušku za glavno jelo a pored nje sa spoljašnje strane manju viljušku za salatu.

Desertnu viljušku postavite sa gornje strane tanjira i to tako da je vrh viljuške usmeren ka nožu sa desne strane i a drška ka viljuškama sa leve strane. Kašičica se postavlja iznad desertne viljuške i to tako da je vrh kašice usmeren ka viljuškama sa leve strane tanjira a drška ka desnoj strani gde su postavljeni nož i kašika za supu.

Sa desne strane iznad noža za glavno jelo postavite čašu za vodu a iznad kašike za supu čašu za vino, za belo vino čaše su užeg balona u obliku slova U dok čase za crveno vino imaju veći i okrugliji balon i širi otvor.

Salvete možete staviti preko tanjira ili u sam tanjir. Ako nabavite neke lepe prstenove za salvete, možete ih samo provući kroz prsten i staviti preko tanjira. U današnje vreme možete lako naći prstenove sa simbolima praznika, sa Deda Mrazom, Sneškom Belićem, Krckom Oraščićem ili pak irvasom.

Ako ste veštiji sa rukama možete oko salteve vezati običan kanap i u njega uvezati komadić borove grane ili pak božićne zvezde.

Ako ste vešti sa presavijanjem papira i volite origami figure, ovaj video će vam dati neke ideje kako da napravite originalne oblike od salveta i stavite ih u sam tanjir.

4. SVEĆE I SVEĆNJACI

Ako je stolnjak na vašem stolu bele, bež ili neutralne boje, najbolja ideja je da nabavite crvene sveće u obliku zvezve, poređate više njih na veliki tanjir i koristite ovo kao fokusnu dekorativnu tačku stola. Najbolje je ako su sveće različitih visina a tanjir upadljive crvene boje. Ako vam je stolnjak crven ili zelen, koristite sveće svetlije boje kako biste postigli kontrast.

 

 

Ako ste se pak odlučili za minimalistički koncept stolnjaka tamnije boje, crne ili teget, neka vam prstenovi za salvete i svećnjaci budu ili srebrne ili zlatne boje, jer će tada imati prelepi odsjaj poput zvezda na noćnom nebu. I sveće možete da uklapate sa bojom ukrasa, te stoga odaberite neke jednostavnije srebrne ili zlatne. Sjajni, ispolirani svećnjaci će biti divan kontrast tamnoj bazi i odlična fokusna tačka.

 

 

5. IKEBANE I CVETNI ARANŽMANI

Na većim stolovima, praznične ikebane izgledaju divno. Ukoliko kupite cvećarski sunđer, vaša jedina granica je vaša mašta. Zabodite borove grančice u sunđer, obogatite ga čašicama u koje ćete dodati čajne sveće.

Dodajte nekoliko šišarki a možete svoju ikebanu oplemeniti još i sa crvenim bobicama ili pak pozlaćenim listovima koje se mogu naći po povoljnim cenama na svakom ćošku. Možete koristiti i neko drugo zimzeleno drvo.

Drugi aranžman možete napraviti u kružnom obliku od suvih grančica prelakiranih u belo, savijte ih kružni oblik i pričvrstite cvećarskom žicom. Obogatite ikebanu cvećarskom mrežicom ili rafijom, a možete dodati i šišarke i ukrasne kugle, ili pak crvene jabuke i nar. 

Ako vam je to po volji, možete šišarke i kugle isprskati snegom u spreju i uz bele grančice stvoriti aranžman koji će odavati utisak prave zimske idile. Ako u centar ikebane dodate jednu veću sveću njen plamen će imati divan odsjaj u moru snežne beline.

Nadamo se da su vam se naše ideje dopale i da ćete primeniti neku od njih već ove godine. Pišite nam vaše savete i predloge u komentarima!

 

Komentari (0)