Tetka Saveta

UKOLIKO IMATE BUĐ I VLAGU - NEMCI IMAJU IDEALNO REŠENJE ZA VAS: Njega se jedino i dalje plaše stariji ljudi, evo zašto!

"Šok ventalicija" od svega 3 minuta je spas.

20.09.2024 17:15

UKOLIKO IMATE BUĐ I VLAGU - NEMCI IMAJU IDEALNO REŠENJE ZA VAS: Njega se jedino i dalje plaše stariji ljudi, evo zašto!
Shutterstock

Buđ i vlaga su česti problemi u mnogim domaćinstvima, a mogu ozbiljno uticati na zdravlje. Ipak, jedan trik iz Nemačke, koji traje svega tri minuta dnevno, navodno rešava ove probleme. Iako je ovaj trik stekao popularnost u Nemačkoj, postavlja se pitanje da li će se prihvatiti i kod nas, gde je promaja često izvor neprestanog straha, pogotovo kod starijih ljudi.

Naime, korisnik foruma Reddit iz Nemačke podelio je tehniku poznatu kao "Stosslüften", što u bukvalnom prevodu znači "šok ventilacija". Ovaj metod uključuje otvaranje svih prozora u kući na samo tri minuta, stvarajući snažan protok vazduha, odnosno promaju. 

- Za razliku od klasičnog provetravanja, gde se jedan prozor ostavlja otvoren duže vreme, "šok ventilacija" efikasno menja vazduh bez gubitka energije - piše Jutarnji list.

shutterstock.com

Buđ u stanu

Kada hladan i suv vazduh uđe u prostoriju, ona se brzo zagreva. Zbog povećane temperature, vazduh može da apsorbuje vlagu iz zidova i nameštaja, smanjujući rizik od buđi i vlage. Ovaj metod treba praktikovati nekoliko puta dnevno - idealno ujutro, u podne i uveče, kako bi prostor bio stalno svež.

Za Nemce, svež vazduh je od izuzetne važnosti, ne samo kod kuće, već i u radnim prostorima i na javnim mestima. "Šok ventilacija" se preporučuje ne samo zbog borbe protiv vlage, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi, navodi Sprich-deutsch.

Shuttrstock

Ovo se dešava kada ne luftirate dovoljno

Prednosti "šok ventilacije":

  • Poboljšanje kvaliteta vazduha: Ova tehnika efikasno uklanja ustajali vazduh, koji može sadržati zagađivače, neprijatne mirise i vlagu, stvarajući prijatnije i zdravije okruženje.
  • Prednosti za zdravlje: Svež vazduh povećava koncentraciju, poboljšava raspoloženje i pomaže telu da funkcioniše na optimalan način.
  • Ušteda energije: Iako kratkotrajno smanjuje temperaturu u prostoriji, dugoročno pomaže u smanjenju troškova energije jer reguliše nivo vlage i sprečava nastanak buđi.

Ključ je u tome da se stan luftira nekoliko puta dnevno, ali bez prevelikog hlađenja prostorije. Otvaranjem prozora i vrata u više prostorija stvara se jaka promaja koja brzo osvežava dom. Ipak u Srbiji je i dalje ustaljeno staro verovanje da je promaja veoma opasna, zbog čega čim se otvore prozori, stariji trče ne bi li ih pozatvarali, čak i usred leta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)