Tetka Saveta

SUPER RASTVOR KOJI PROVERENO TERA SMRDIBUBE SA VAŠIH BILJAKA: Kako da se za 2 minuta otarasite ljigavih buba?

Ovi insekti ne podnose miris belog luka i nane.

05.09.2024 07:01

SUPER RASTVOR KOJI PROVERENO TERA SMRDIBUBE SA VAŠIH BILJAKA: Kako da se za 2 minuta otarasite ljigavih buba?
Shutterstock

Smrdibube baš niko ne voli, što i nije naročito čudno s obzirom na njihovo ime, a posebno su iritantne kada napadnu kućne biljke, i leti od njih ne može da se živi. Međutim, postoji rešenje koje je jeftino i veoma jednostavno i predstavlja kombinaciju vode i sode bikarbone.

Baštovani koriste rastvor sode bikarbone u vodi za prskanje biljaka kako bi odvratili smrdibube, dok se u narodu veruje da ove bube beže od mirisa belog luka i nane.

Postavljanje ovih namirnica kod ulaznih vrata, prozora i drugih potencijalnih ulaza može pomoći u prevenciji.

Alternativno, možete u vodu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja nane i koristiti ovu mešavinu za prskanje prozora i vrata.

Kada se smrdibube nađu u vašem domu, izbegavajte da ih ubijate ili plašite, jer se mogu odbraniti ispuštanjem neprijatnog mirisa. Umesto toga, koristite papir ili rukavice da ih nežno uhvatite i izbacite napolje.

shutterstock

Jeftin način da oterate smrdibube

 

Smrdibube možda i mogu da budu čovekovi neprijatelji, ali samo na njivama, gde se hrane lišćem žitarica i ljuskama semenki, pa oštećuju biljke i zemljoradnicima donekle smanjuju prinos.

Međutim, ove bube ne podnose hladnoću. Zato, kada dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gde je toplo, tek da prezime.

Pokušajte da je isterate iz prostorije tako nešto ćete ugasiti svetlo i otvoriti prozor, bez pokušaja da je ubijete. 

Evo zašto ne treba da ih izbacite iz kuće

Narod, od davnina poštuje smrdibube i veruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže "Kad martin uđe u kuću biće i para" i smatrali da ga nipošto ne treba terati napolje jer se tako teraju pare iz kuće.

Zato dobro razmislite pre nego što isterate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)