Tetka Saveta

UBACITE OVO U RERNU, OSTAVITE PREKO NOĆI, I GLEDAJTE KAKO PRLJAVŠTINA NESTAJE: Smesa koja očistiti i najprljaviji šporet

Super trik koji rešava veliki problem u kuhinji.

14.08.2024 20:20

UBACITE OVO U RERNU, OSTAVITE PREKO NOĆI, I GLEDAJTE KAKO PRLJAVŠTINA NESTAJE: Smesa koja očistiti i najprljaviji šporet
shutterstock.com

Ništa gore od masne i prljave rerne. I kada pomislite na čišćenje, nije vam dobro. Međutim, super jednostavan trik će rešiti sve probleme, a kao i uvek, dobitna kombinacija je miks sode bikarbone i sirćeta.

Mej Niman, profesorka hemije sa Univerziteta Oregon State, kaže da se bikarbona soda i sirće međusobno nedopunjuju.  

- Kada kuću čistite uz pomoć sode bikarbone i sirćeta, vi u stvari sprovodite veoma komplikovanu manipulaciju molekulima. Soda bikarbona je uobičajeno ime za sodijum bikarbonat, i obično se vezuje za hranu i kuvanje. Sa druge strane, sirće je razblažen rastvor sirćetne kiseline koju stvaraju bakterije tokom fermentacije - navodi Niman i dodaje:

Shutterstock

Čišćenje nikad nije bilo lakše

 

- Soda i sirće su toliko efikasni u čišćenju jer se nalaze na suprotnim stranama pH skale. Na skali od 1 do 14, gde je 1 veoma kiselo, sirće ima pH vrednost 2, a bikarbona soda 9. Takođe, bikarbona soda je oštra kao i sirće i rastvara organske materije. Kao baza, bikarbona soda rstavara organske materije kao što su masti, prljavština i druge lepljive supstance. Takođe, mineralna struktura sode je takva da omogućava ribanje bez ostavljanja tragova i ogrebotina. Kiselina u sirćetu rastvara minerale koji stvaraju kamenac, ali i mrlje na na kuhinjskim elementima - kaže Niman, prenosi Livescience.com.

Kada se soda bikarbona pomeša sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksid, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.

Kako da očistite rernu sodom bikarbonom i sirćetom?

Sastojci:

  • pola šoljice sode bikarbone
  • jedna kašika deterdženta za pranje sudova
  • malo vode
  • kašika sirćeta

Primena: 

Nanesite ovu smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite rernu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)