Tetka Saveta

URADITE OVU STVAR I VAŠ FRIŽIDER ĆE TROŠITI MANJE STRUJE: Hladiće bolje, a vaš račun će biti manji

Ovog leta su nam svima računi kao tokom zime, a evo šta treba da uradite da olakšate sebi muku.

30.07.2024 12:59

URADITE OVU STVAR I VAŠ FRIŽIDER ĆE TROŠITI MANJE STRUJE: Hladiće bolje, a vaš račun će biti manji
Colleen Michaels / Alamy / Alamy / Profimedia

Frižideri su nezaobilazan deo naših kuhinja, ali često zanemarujemo važnost njihovog pravilnog održavanja. Iako ih svakodnevno koristimo, mnogi od nas ne posvećuju dovoljno pažnje unutrašnjosti ovih uređaja, posebno kondenzatorskim kalemovima, koji igraju ključnu ulogu u njihovom funkcionisanju.

Kondenzatorski kalemovi, koji se nalaze ili na zadnjem delu frižidera ili na dnu ispod rešetke, odgovorni su za oslobađanje toplote iz frižidera. Tokom vremena prašina i prljavština se nakupljaju u ovim kalemovima, što može uzrokovati da kompresor radi napornije, troši više struje i smanjuje efikasnost uređaja.

Evo koliko puta treba da čistite frižider

Stručnjaci savetuju da se kalemovi čiste nekoliko puta godišnje da bi se osiguralo optimalno funkcionisanje frižidera. Proces čišćenja je brz i jednostavan, a može u velikoj meri poboljšati performanse uređaja.

Zamislite da trčite maraton dok vam neko dodaje slojeve odeće - na kraju ćete se osećati preopterećeno i iscrpljeno. Isto se dešava i vašem frižideru kad se kondenzatorski kalemovi zaprljaju.

Za čišćenje kalemova jednostavno povucite frižider prema sebi (obično je opremljen točkićima), a zatim pomoću usisivača sa tankim nastavkom uklonite prašinu i prljavštinu, prenosi Krstarica. Ako vaš kondenzator nalazi na dnu frižidera, uklonite mrežicu koja ga pokriva i obavite čišćenje na sličan način.

Foto: Shutterstock

Uradite jednu stvar i frižider će raditi bolje

Ovo jednostavno održavanje može značajno poboljšati efikasnost vašeg frižidera, smanjiti potrošnju energije, smanjiće vam račun za struju i produžiti vek trajanja uređaja. Čist kondenzatorski kalem takođe može sprečiti skupe popravke u budućnosti.

Ne zanemarujte ovu važnu rutinu i posvetite pet minuta održavanju svog frižidera. Vaš uređaj će vam biti zahvalan, a vaša energija i novac će biti očuvani.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)