Tetka Saveta

JEDAN UREĐAJ NIKAKO NE UKLJUČUJTE U PRODUŽNI KABL: Ovo leto ga svi prekomerno koristimo, iako može da izazove požar

Vatrogasci upozoravaju na opasnosti povezana s nepravilnom upotrebom produžnih kablova.

17.07.2024 08:30

JEDAN UREĐAJ NIKAKO NE UKLJUČUJTE U PRODUŽNI KABL: Ovo leto ga svi prekomerno koristimo, iako može da izazove požar
Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia

Upotreba produžnih kablova postala je svakodnevna praksa u mnogim domovima, ali stručnjaci iz vatrogasnih službi upozoravaju na ozbiljne rizike koji mogu nastati ako se ovi kablovi ne koriste pravilno. Prekomerno opterećenje može uzrokovati pregrevanje, što može dovesti do požara. Da biste se zaštitili i očuvali sigurnost svog doma, obratite pažnju na sledeće savete.

Prekomerno opterećenje

Upozorenje vatrogasaca je jasno: prekomerno opterećenje produžnih kablova može dovesti do opasnosti od požara. Situacije u kojima se na produžni kabl povezuju više uređaja, kao što su televizor, računar i lampa, a zatim se dodatno priključi klima uređaj, mogu izazvati ozbiljne probleme. Stručnjaci savetuju da klima uređaje direktno priključite u zidnu utičnicu umesto da ih povezujete preko produžnog kabla, dok velike potrošače energije treba izbegavati povezivati na produžni kabl.

Redovno proveravanje produžnih kablova i svih povezanih kablova je ključna mera prevencije. Oštećeni kablovi treba odmah da se zamene kako bi se izbegli rizici od pregrevanja i požara.

Održavajte razmak od velikih uređaja

Važno je držati produžne kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje kao što su frižideri i šporeti. Ostavite dovoljno prostora oko ovih uređaja kako biste sprečili pregrevanje, i uvek isključujte uređaje iz struje kada nisu u upotrebi.

Nemojte ostavljati laptop i punjače za telefon priključene na produžni kabl kada nisu u upotrebi. Dugotrajno povezivanje može uzrokovati pregrevanje i potencijalno izazvati požar. Takođe, izbegavajte prekomerno savijanje produžnog kabla kako bi se izbegla oštećenja.

Prilagodite dužinu kablova

Upotreba produžnog kabla odgovarajuće dužine je važna za sprečavanje preopterećenja. Prekratak kabl može biti pod velikim opterećenjem, što može dovesti do pregrevanja.

Zaštitite kablove od sunčeve svetlosti i topline

Držite produžne kablove dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote poput šporeta. Ova mera pomoći će u očuvanju integriteta kablova i smanjiti rizik od požara.

Pridržavanje ovih jednostavnih, ali važnih saveta može značajno smanjiti rizik od požara u vašem domu. Za dodatne informacije i savete o bezbednosti, obratite se lokalnim vatrogasnim službama. Bezbednost treba biti prioritet u svakom domaćinstvu, a pravilno korišćenje produžnih kablova ključan je deo te zaštite.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)