Tetka Saveta

VAŠE RUŽE NE CVETAJU, SVE STE PROBALI, ALI UZALUD: Profesionalna baštovanka otkriva 5 "smrtnih" grehova koje svi prave

Bez njih se nijedan vrt ne može zamsiliti.

10.08.2024 12:20

VAŠE RUŽE NE CVETAJU, SVE STE PROBALI, ALI UZALUD: Profesionalna baštovanka otkriva 5 "smrtnih" grehova koje svi prave
Shutterstock

Ruže u punom cvatu su jedan od najlepših prizora koje možete da vidite, ali ponekad se dešava da uradite sve što treba (ili bar tako mislite), ali bez rezultata jer vaše ruže nikako da procvetaju. Stručnjak otkriva u čemu grešite.

Gracijelinda Poulson, autor knjige "Grace Rose Farm: Garden Roses", deli svoje savete za rešavanje ovog problema.

Nedovoljno sunca

Ruže zahtevaju puno sunca, najmanje šest sati direktnog sunca dnevno. Ukoliko vaše ruže nisu izložene dovoljno suncu, mogu biti podložne bolestima, imati duguljaste izdanke i minimalno cvetanje. Razmislite o presađivanju ruža na sunčanije mesto kako biste poboljšali njihovo cvetanje.

Pogrešno đubrenje

Ruže često procvetaju u proleće, ali mogu da izostanu sa cvetanjem tokom leta. Redovno đubrenje može produžiti vreme cvetanja. Preporučuje se organsko đubrivo i sistem kap po kap za dostavljanje rastvorljivog đubriva biljkama. Takođe, možete napraviti "čaj od đubriva" kod kuće.

Nepravilno orezivanje

Orezivanje ruža je ključno za razvoj novih i produktivnih izdanaka. Ako ne orezujete ruže, biljka će se razvijati u divlje izdanke, što će negativno uticati na cvetanje.

Shutterstock

One su ukras svake bašte

 

Cilj orezivanja je uklanjanje mrtvog, bolesnog ili starog drveta kako bi se podstakao rast novih izdanaka.

Neodgovarajuća količina vode

Nedovoljno zalivanje može zaustaviti cvetanje, dok preterano zalivanje može izazvati probleme posebno kod ruža u saksijama. Redovno proveravajte vlažnost zemlje kako biste održavali pravilnu količinu vode. prenosi realsimple.com.

Štetočine i bolesti

Tripsi, crna pegavost i pepelnica mogu ugroziti zdravlje ruža. Preventivni program zaštite od štetočina i bolesti je ključan za održavanje ruža u cvetanju. Preporučuje se prskanje biljaka bakarnim fungicidom i hortikulturnim uljem nakon orezivanja ruža zimi ili rano proleće.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)