Tetka Saveta

KAKO DA SPREČITE INVAZIJU MRAVA? Dva neobična sastojka će ih provereno oterati, jednog se plaše, a drugi ih iritira!

Postoje jednostavna rešenja kako da ih se otarasite.

25.06.2024 14:05

KAKO DA SPREČITE INVAZIJU MRAVA? Dva neobična sastojka će ih provereno oterati, jednog se plaše, a drugi ih iritira!
Shutterstock

Sa velikim vrućinama povećava se broj nezvanih "gostiju" u kući, a mravi su na čelu liste "zvanica". Problem sa mravima je u tome što su veoma uporni i dolaze u velikom broju, a ako osnuju novu koloniju u vašoj kući, onda ćete se baš namučiti da ih izbacite napolje. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih rešenja da se otarasite vrednih insekata, navodi Express.co.uk.

Linzi Krombi, poznatija kao kraljica čistoće, je prilikom gostovanja u emisiji "This Morning" otkrila koliko je moćna obična dečija kreda.

- Povucite liniju kredom, i mravi je neće prelaziti. Naime, kreda sadrži kalcijum karbonat koji može da ošteti egzoskelet mrava, pa čak i da ih ubije. Međutim, ako se radi o pravoj invaziji mrava, kao što je obično slučaj, kreda će vam samo privremeno pomoći dok mravi ne nađu način da je zaobiđu - navodi Linzi.

Ona kao mnogo efikasniji način preporučuje korišćenje talk pudera - prospite puder oko vrata i tako će nastati nepremostiva barijera za mrave.

Shutterstock

Puder je veoma efikasan protiv mrava

 

- Ono što morate da uradite je da puder ugurate i u lajsne, tako da mravi nikako neće moći da "prokopaju" put. Puder deluje slično kao kreda, s tom razlikom što on ometa kretanje mrava tako što blokira male otvore koje mravima služe za disanje - objašnjava ona.

- Prepreka u obliku pudera, može da bude ojačana tako što ćete oko ulaza u kuću staviti i nekoliko listića nane. A njen miris mravi baš ne vole. Ako se radi o ozbiljnoj invaziji mrava, ispred ulaznih vrata stavite saksiju sa posađenom nanom.

- Jak miris nane ne samo da iritira mrave, već drastično utiče i na njihovo snalaženje u prostoru - priča Linzi.

Ovakav pristup bi trebao da vam pomogne da budete mirni tokom leta. Što je najvažnije, svi ovi metodi su bezopasni za mrave i njihova namena je samo da spreče njihov ulazak, a nikako da ih ubije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)