Tetka Saveta

OVAKO SE PRAVILNO PRESAĐUJE ORHIDEJA: Dejanovo dvorište s razlogom nosi titulu najlepšeg u Beogradu, a sad otkriva tajne

Mnogima od nas ovo je upravo omiljeno cveće - ali svi znaju da je ova biljka nežna i da zahteva posebnu brigu.

23.06.2024 10:56

OVAKO SE PRAVILNO PRESAĐUJE ORHIDEJA: Dejanovo dvorište s razlogom nosi titulu najlepšeg u Beogradu, a sad otkriva tajne
instagram/printscreen/dejan.deki.dragicevic

Mnoge žene su oduševljene orhidejama jer ovo cveće izgleda vrlo egzotično i često ukrašava prozore naših domova. Problem nastaje kada se osetljiva orhideja osuši, ili ne napreduje, a ne znamo šta je sa biljkom. Mnogi od nas u želji da je spasu potapaju je u vodu, sklanjaju je u mračnu prostoriju, međutim često ne znaju šta je problem. Dejan Dragićević, veliki ljubitelj i poznavalac sobnih i dvorišnih biljaka, otkriva svoje trikove za spasavanje i presađivanje orhideje.

Titulu najlepšeg dvorišta u Beogradu pre dve godine, dobilo je dvorište Dejana Dragićevića koji o njemu brine na pravi način. Glavna tajna koju je onda otkrio za medije jeste da se zimi planira izgled dvorišta a onda se svake godine prati napredak. Budući da se posvećeno bavi svojim dvorištem to čini i sa svakom biljkom koju uzgaja. On je odlučio da otkrije kada treba proveriti u kakvom je stanju orhideja i kada je treba presaditi.

- Da bih utvrdio stanje korena, moram da je izvadim iz saksije. Odvojili smo obe strane pažljivo. Sa čistim makazama odstraniti svaki suvi koren. Za to vam je potrebno strpljenje, preciznost i mirna ruka. Ostavite samo zdravo korenje - objašnjava on u Instagram objavi.

Budući da se orhideje uzgajaju u posebnom supstratu poznatom kao kokosov čips ili kokosova vlakna, to je prema njegovim rečima najsigurniji način uzgajanja, iako je mnogi drže u vodi, zemlji, a mogu i bez ičega kao golo korenje jer su one epifiti.

Dejan otkriva da  se nikako ne koristi stari supstrat za orhideju. Kada ubacite novi supstrat u korenje i saksiju orhideje,  nakon presađivanja orhideja se ne potapa, niti zaliva, barem nedelju dana. 

On je i kao jedan od korisnih saveta za orhideje koji pomaže u lečenju i sprečavanju infekcija naveo kao dobar - prah cimeta, koji se može naneti na isečeno korenje. Inče, kao idelno doba za presađivanje orhideja Dejan navodi proleće, odnosno doba kada su one u cvatu. 

Budući da i ove biljke kao i druge često napadaju bube i insekti, domaćicama preporučuje da u poljoprivrednoj apoteci potraže odgovarajući insekticid koji će ih preventivno zaštititi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)