Tetka Saveta

OVE BILJKE SU SPAS OD KOMARACA: Rešite se ovih letećih napasti očas posla

Ovi neželjeni gosti u svakoj kući ostavljaju neprijatne tragove ujeda na koži što dovodi do svraba, a nekad i manjeg otoka.

16.06.2024 12:05

OVE BILJKE SU SPAS OD KOMARACA: Rešite se ovih letećih napasti očas posla
Shutterstock

Lepo vreme i topli letnji dani često su praćeni najezdom komaraca posebno ako živite blizu reke, šume ili gradskih parkova. Ovi neželjeni gosti u svakoj kući ostavljaju neprijatne tragove ujeda na koži što dovodi do svraba, a nekad i manjeg otoka.  Komarci su opasni i kao nosioci bolesti pa je najbolje držati ih podalje od doma.
Zaštita od komaraca najčešće podrazumeva razne vrste sprejeva i krema za kožu, ili tableta i tečnosti često vrlo neprijatnog i štetnog mirisa za zaštitu doma od ovih letećih napasti. Postoje biljke od kojih ove krvopije beže glavom bez obzira.

Foto: Shutterstock

Ruzmarin je odlična zaštita od komaraca

Ruzmarin

Ruzmarin je vrlo zdrava biljka koja se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u kozmetičkoj industriji. NJegov prepoznatljiv miris može se naći i u sredstvima za higujenu, a koristi se i kao začin.I dok je miris ruzmarina prijatan za naš nos komarci ga ne podnose. Ruzmarin odbija i sve vrste muva i mrave, pa ćete se na ovaj način osloboditi i njih. Nije toksičan za kućne ljubimce, pa ga možete slobodno držati u kući čak i ako imate psa i mačku.

Limunova trava

Limunova trava sadrži ulje koje se nalazi u stabljici i listovima. Ova biljka proizvodi neodoljiv miris limuna koji će držati komarce podalje od vašeg doma. Miris limunove trave ne vole miševi i pacovi koji će se takođe razbežati, pa tokom leta slobodno možete držati otvorena vrata od terase bez bojaznosti da će se ovi glodari ušunjati u vaš dom. Ne preporučuje onima koji imaju kućne ljubimce jer je otrovna za pse i mačke.

Pixabay.com

Neven odbija komarce, ali privlači bubamare i leptire

Neven

Neven sadrži prirodno jedinjenje koje se često nalazi u raznim insekticidima. U pitanju je limonen koji proizvodi cirusni miris od koga komarci beže. Međuti, miris nevena je neodoljiv za bubamare i leptire pa očekujete da će ovi korisni insekti sigurno doći kad osete miris ovog cveća. Važno je da saksije sa ovim cvećem budu strateški raspoređene na vrata i prozore koje najčešće otvarate radi provetravanja. Dobra vest je da nije toksičan za pse i mačke.

shutterstock.com

Lavanda je još jedna biljka koja će vam pomoći u borbi protiv komaraca

Lavanda

Miris lavande je jedan od najpopulanijih aroma koja ima široku primenu u kozmetici, sredstvima za higijenu, deterdžentima i mirisnim svećama. Komarci ne podnose jak miris lavande, a od nje će bežati i muve, mravi i glodari pa ćete se na ovaj način imati kompletnu zaštitu od štetočina. Držite lavandu dalje od pasa i mačaka jer je za njih otrovna. U borbi protiv komaraca pomaže i ulje od ove aromatične biljke.

Žalfija

Ovo je još jedna dobro poznata lekovita biljka koja se kao narodni lek može koristi na brojne načine, pa i kao zaštita od komaraca. Lišće ove biljke ima vrlo izražen miris koji tera komarce, a posebno je efikasna kad se osuši i zapali jer oslobađa ulje u obliku pare, a komarci beže glavom bez obzira. Žalfija nije otrovna za kućne ljubimce, pa bez problema možete da je držite gde god poželite a da ne naškodi vašem psu ili mački.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)