Tetka Saveta

KAKO DA STARE MUŠKATLE CVETAJU KAO IZ VODE: Pre nego što ih iznesete napolje potrebno je da uradite ove tri stvari!

Nega ove biljke nije zahtevna, ali vodite računa gde je držite i da li ima dovoljno vlage.

30.03.2024 12:51

KAKO DA STARE MUŠKATLE CVETAJU KAO IZ VODE: Pre nego što ih iznesete napolje potrebno je da uradite ove tri stvari!
Shutterstock

Muškatle su jedno od najomiljenijeg cveća u Srbiji. Njime se ukrašavaju terase i dvorišta, a zbog krupnih mirisnih cvetova koji opstaju do kasne jeseni najlepši su ukras svakog balkona. U pitanju je višegodišnja biljka koja uz pravilnu negu može da raste i cveta više od 10 godina.

Pixabay.com

I stare muškatle mogu bujno da cvetaju uz pravilnu negu

Nega muškatli

Kako ne podnose mraz, muškatle bi tokom zime trebalo držati u zatvorenom prostoru, ali pre nego što ih iznesete na prolećno sunce neophodno je da uradite tri stvari: da ih orežete, presadite i, ako želite rasdite putem reznica, kako biste mladicama obezbedili mesto.

Muškatle vole orezivanje jer to podmlađuje biljku, a osim obaveznog prolećnog preporuka je da se povremeno orezuju tokom čitave sezone cvetanja. Prolećno orezivanje ima za cilj uklanjanje suvih delova, čime će se čak i starim muškatlama omogućiti brži rast i više raskošnih cvetova.

Svakog proleća iz saksije istresite staru zemlju, sipajte novi treset i vratite muškatlu u saksiju. Posle presađivanja obavezno je malo obilnije zalijte da bi se lepo primila.

Proleće je i pravo vreme za rasađivanje, odnosno razmnožavanje muškatli putem reznica. Da biste uspešno rasadili muškatle pratite sledeće korake:

  • čistim, oštrim nožem (nikako kuhinjskim) odsecite zdravu stabljiku biljke
  • uklonite sve delove cveta osim dva lista na vrhu biljke
  • napunite saksiju kompostom i laganim pokretima čvrsto umetnite reznice
  • saksiju ostavite na toplo, ali ne previše vruće mesto i redovno zalivajte
  • ne prekrivajte muškatle u procesu razmnožavanja kao što je to slučaj sa ostalim biljkama
  • muškatle bi trebalo da se ukorene u roku od dve do tri nedelje

Pixabay.com

Redovno zalivajte muškatle kako bi što lepše cvetale

Muškatle zalivajte isključivo ujutro, i to čim se zemlja osuši na vrhu saksije, jer nedostatak vode može prouzrokovati požutele listove. Osim toga, vlaga podstiče cvetanje. Vodite računa da prilikom zalivanja ne pokvasite lišće kako biste izbegli pojavu gljivica.

Nakon što se nova muškatla ukoreni, jednom u dve nedelje potrebna je prihrana tečnim đubrivom koje će dodatno podstaći nastanak novih cvetova.

Ovo cveće uspeva na punom suncu, ali i u senci. Ukoliko vam je terasa okrenuta ka jugu, muškatle bi trebalo da budu u senci barem tokom najtoplijeg dela dana tokom leta. Muškatle cvetaju od proleća do kasne jeseni raskošnim cvetovima najrazličitijih boja. Veruje se da donose sreću, a svaka boja ima svoju simboliku.

Bela muškatla – veruje se odbija zmije, pa ih ljubitelji cveća najčešće sade u dvorištima, kako bi, prema verovanju, zaštitili kuću. Veruje se da su muškatle simbol plodnosti, pa se često poklanjaju mladim bračnim parovima. 

Crvena muškatla – smatra se cvetom koji štiti od zlih i loših ljudi, a ujedno simbolizuje i dobro zdravlje.

Ružičasta muškatla – veruje se da mogu da donesu sreću u ljubavi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)